Verschillende Nederlandse Twitteraars hebben van Twitter een gerechtelijk bevel uit Turkije doorgestuurd gekregen. Twitter ontving dit bevel vanwege bepaalde cartoons die gedeeld werden op het sociale platform, waarop de Turkse president Erdogan te zien is. Twitter vraagt de gebruikers die deze afbeeldingen deelden nu of ze die vrijwillig willen verwijderen.

Het gaat onder meer om een cartoon van Erdogan met make-up op en oorbellen voor een regenboogvlag en een cartoon van de Nederlandse cartoonist Ruben L. Oppenheimer waarop Erdogan te zien is terwijl hij seksuele handelingen verricht met de vogel die het logo is van Twitter. Twitter stelt dat het bericht slechts ter informatie is en dat ze zelf geen stelling innemen. Wel willen ze graag weten welke stappen de Twitteraars gaan ondernemen naar aanleiding van het bericht. Behalve het vrijwillig verwijderen kan ook bezwaar worden aangetekend bij de Turkse rechtbank. 

De meeste Twitteraars zijn echter niet onder de indruk van het Turkse dwangbevel. De tekeningen worden vandaag als reactie opnieuw veel gedeeld, ook door mensen die ze nog niet eerder deelden. Weke gevolgen dat zal hebben is nog onduidelijk. Cartoonist Oppenheimer overweegt Theo Hiddema in de arm te nemen als zijn advocaat, zo twittert hij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.