Een aanslag in hoofdstad Ankara waarbij 37 doden vallen, beknotting op de persvrijheid, het afsluiten van sociale media en onrust in het oosten van het land, waar de Koerdische afscheidingsbeweging PKK zich roert: in Turkije is deze weken veel aan de hand.

En de Europese Unie moet met Turkije om tafel om een oplossing te vinden voor het vluchtelingenvraagstuk. Donderdag is de EU-top, waar misschien zelfs de toetreding van Turkije tot de EU weer ter sprake komt.

De Turkse president Erdogan gaat intussen nietsontziend te werk om iedereen die in zijn ogen terrorist is -of gelieerd is aan terrorisme- op de knieën te dwingen.

In de praktijk betekent dat een frontale aanval op de Koerdische PKK, waarmee de Turkse staat al 30 jaar -op enkele onderbrekingen na- in oorlog is. De recente aanslag in Ankara waarbij 37 mensen om het leven kwamen is de voor hem druppel. 

Zelfs journalisten en parlementsleden die op de een of andere manier terrorisme ‘steunen’ wil hij oppakken.

De Turkse president Erdogan gaat nietsontziend te werk om iedereen die in zijn ogen terrorist is -of gelieerd is aan terrorisme- op de knieën te dwingen. Zijn wisselgeld: onderdak bieden aan het groot aantal vluchtelingen op Turks grondgebied.

Wat is er in Turkije aan de hand? In EenVandaag journaliste Frederike Geerdink verbleef jaren Turkije evenals Joost Jongerden van de universiteit van Wageningen die uitvoerig onderzoek deed naar de Koerden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.