President Donald Trump wil dat de VS weer de meeste kernwapens van de wereld heeft. “Het zou een droom zijn als geen enkel land kernwapens zou hebben. Maar als ze er toch zijn, dan moeten wij de meeste hebben,” zegt hij in een interview tegen persbureau Reuters.

Volgens de anti-kernwapenstichting Ploughshares Fund bezitten de Verenigde Staten 6.800 kernkoppen en Rusland 7.000. In het nucleaire verdrag New START hebben Rusland en Amerika juist afgesproken dat ze vanaf 2018 evenveel kernwapens hebben en dat het aantal tien jaar gelijk moet blijven.

Obama sloot dit verdrag met zijn toenmalige ambtsgenoot Dimitri Medvedev, maar Trump noemt het een eenzijdige deal: “nog zo’n slechte deal dat het land heeft gemaakt. We gaan vanaf nu goede deals maken.”

In EenVandaag een gesprek met politicoloog en defensiedeskundige Ko Colijn. Hij vindt het de uitspraken van Trump zeer verontrustend. Als Trump de kernwapens zou willen gebruiken, kan niemand, noch het Congres, noch de generaals, noch de rechters hem tegenhouden. Cartoonist Joep Bertrams maakt voor EenVandaag een tekening naar aanleiding van dit nieuws.

Op het hoogtepunt waren er wereldwijd ongeveer 70.000 kernwapens, dat was in 1985 tijdens de Koude Oorlog. Tegenwoordig zijn er 15.000, waarvan Rusland en Amerika het overgrote deel in handen hebben. Een wereldwijde nucleaire oorlog zou de aarde bijna onbewoonbaar maken, één kernwapen kan al miljoenen levens kosten. 

De Amerikaanse wetenschapper Alex Wellerstein ontwikkelde een Nukemap om te laten zien hoe groot de verwoesting kan zijn bij een dergelijke ontploffing. Wat als er kernwapens op Nederland zouden worden afgevuurd? Deze kaart laat zien wat er zou gebeuren als de Tsar Bomba - het grootste kernwapen dat ooit is ontworpen, maar niet daadwerkelijk gemaakt - in Amsterdam zou ontploffen. Er zouden 1.942.690 doden en 3.572.490 gewonden vallen.