Donald Trump zou binnen een jaar af willen van het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft een anonieme medewerker van Trump tegen persbureau Reuters gezegd.

De aankomende president wil uit het akkoord van Parijs stappen. Tijdens de verkiezingscampagne liet hij al merken dat hij klimaatverandering niet erg serieus neemt, noemde het zelfs een complot van de Chinezen.. Trump is een klimaatontkenner, zo blijkt uit ook deze tweet:

De Amerikanen speelden een belangrijke rol bij de totstandkoming van dit akkoord. Kan Trump zomaar de handtekening onder het verdrag van 2015 ongedaan maken? En wat betekent dat dan voor klimaatverandering? 

EenVandaag peilt de sfeer op de klimaatconferentie in Marrakesh. Deze conferentie vindt nu plaats en er wordt gekeken naar hoe de deelnemende landen de afspraken van Parijs kunnen uitvoeren. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vliegt komende week naar Marrakesh om over de plannen te spreken. We spreken wetenschapper Heleen de Coninck die er aanwezig is.

Ook in EenVandaag een gesprek met hoogleraar Jan Rotmans. Volgens hem is de overgang naar duurzame energie slechts een kwestie van tijd, schrijft hij in een blog:

De energietransitie is een structureel fenomeen, dat al decennia gaande is, en wordt gedreven door economische, geopolitieke en financiële krachten, die alle richting schone energie wijzen. Trump kan deze transitie wel verstoren maar niet omkeren, want de omwenteling naar schone energie is onomkeerbaar.

En we gaan langs bij Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, die verrassend genoeg ook economische kansen ziet met het aantreden van Trump.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.