Vanmorgen om half negen was het officieel: Donald Trump behaalde de benodigde 270 kiesmannen en werd daarmee de 45ste president van de Verenigde Staten.

Voor de een kwam het als een schok, voor de ander als een geweldige overwinning en bij weer een ander als een verrassing. 

Nu Donald Trump van kandidaat president is geworden en mensen in binnen- en buitenland gewend zijn aan het idee, rijst de vraag: wat gaat president Trump doen? Hoe gaat zijn presidentschap eruit zien?

In  zijn campagne deed hij harde en expliciete uitspraken. Ze zijn inmiddels wel bekend: een muur bij de grens met Mexico, een stop op vluchtelingen, het terugdraaien van Obamacare en de Irandeal.

In zijn overwinningsspeech sloeg Trump een heel andere toon aan; als verzoener en verbinder. Hij wil graag een president zijn van alle Amerikanen. Of de Amerikanen  die hij heeft beledigd zoals de Latino’s, de vrouwen en moslims die boodschap ook geloven is nog maar de vraag.

En gaat hij nu zijn verkiezingsbeloften waarmaken? Gaat hij inderdaad een muur bouwen bij de Mexicaanse grens? Zegt hij de samenwerking met de NAVO op, verbreekt hij het klimaatakkoord en ontzegt hij moslims de toegang tot de Verenigde Staten?

Of zal hij gematigder te werk gaan?

Zijn overwinningsspeech was zoals gezegd gematigd, maar dat hoort zo’n speech altijd te zijn. Hij verloopt via retorische ijkpunten: je bedankt en prijst je tegenstander, je campagnestaf en natuurlijk de kiezer. Je meldt dat je nederig bent en nu een president wil zijn van alle burgers en gezamenlijk naar de toekomst wil gaan kijken. En je toont je grootmoedig en haalt in zo’n speech niet alsnog uit naar de tegenstander of een campagnegebeurtenis.

Trump is nu de president-elect en gaat de zogenaamde transitieperiode in. Van uitslapen is in deze periode geen sprake. President Obama heeft hem vandaag uitgenodigd om morgen op bezoek te komen op het Witte Huis om daar de transitie-periode te bespreken. In deze periode gaat de president-elect aan de slag met het benoemen van zijn kabinet, staf en vele medewerkers.

En wie komt er dan in Trump’s kabinet en zijn staf? De namen zingen al rond. Newt Gingrich, de oud-speaker van het Huis van Afgevaardigden en conservatieve politicus, oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani en Chris Christie, de oud-gouverneur van New Jersey. 

Welke posities zij gaan bezetten is nog niet duidelijk (de posten Buitenlandse Zaken en procureur generaal worden gefluisterd), maar ze hebben zich, door zich hartstochtelijk achter Trump te scharen, heel duidelijk gemeld voor een promotie naar het Witte Huis. Ook Kellyanne Conway, de campagnemanager van Trump, wordt genoemd; zij zou Trump’s persvoorlichter van het Witte Huis worden. De voorzitter van de Republikeinse Partij, Reince Priebus, wordt genoemd als Trump’s stafchef. 

Ten slotte zingt de naam van oud-generaal Michael Flynn rond als nieuwe minister van Defensie. En krijgt Sarah Palin een post in het kabinet?

En uiteindelijk is de grote dag dan daar: de dag van de inauguratie, traditioneel op 20 januari, waarop de president-elect wordt ingezworen tot nieuwe president van de Verenigde Staten.