Tijdens de tussentijdse verkiezingen wint Donald Trump zetels in de Senaat. Volgens acteur Ben Stein is dit de zesde keer in 105 jaar dat een zittende president zetels wint binnen de Senaat. “Een ongekend succes’’, aldus Donald Trump.

"Hij is een verbazingwekkende stemvanger en campagnevoerder," zegt Stein. Lovende woorden over de president van Amerika op Twitter. Trump citeerde dit in een tweet op zijn eigen profiel.

Kanttekening

Volgens Amerikakenner Victor Vlam is dat inderdaad waar. "Alle midterm-verkiezingen sinds 1914 ben ik afgelopen om te kijken welke kleur de president had, die in de Senaat gewonnen heeft en het blijkt inderdaad dat het vandaag de zesde keer is. Het is vijf keer eerder gebeurd."

Toch moet er wel een kanttekening geplaatst worden, vindt Vlam. "105 jaar lijkt heel erg indrukwekkend, maar tegelijkertijd gaat het om midterm-verkiezingen die eens in de vier jaar plaats vinden. Dat zijn maar 26 verkiezingen. Als het in die tijd vijf keer gebeurd, weet je dat het één op de vijf keer gebeurd. Dat is twintig procent van de tijd en daarbij is het niet zo uitzonderlijk als dat het in eerste instantie lijkt. Het is eigenlijk iets wat best wel vaak voorkomt."

Kleine marges

Trump’s succes in de Senaat heeft volgens Ruth Oldenziel te maken met de campagne die de president gevoerd heeft. Toch blijkt het succes niet zo groot als Trump dat voordoet. Het gaat namelijk om kleine marges. "In Montana is Trump vier keer geweest tijdens zijn campagne. Daar wordt waarschijnlijk de beslissing genomen met een verschil van 1.000 kiezers die op de Republikeinse kandidaat heeft gestemd. Het gaat dus om hele kleine marges."

Ondanks de overwinning in de Senaat, blijken de tussentijdse verkiezingen in het algemeen helemaal niet zo succesvol voor Trump. Volgens Oldenziel doet de huidige president het zelfs slechter dan zijn voorgangers. "Tegelijkertijd hebben de democraten met acht en half procent gewonnen met de popular-vote. In die zin doet Trump het slechter, dan zowel Obama als Bush in de tussentijdse verkiezingen."