Denk je aan Curacao, dan denk je al gauw aan zon, zee en strand. Maar het eiland kampt ook al decennia met zware milieuvervuiling. In de ranking van CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking staat Curacao wereldwijd gezien op de vijfde plek en recent onderzoek onder 210 steden toonde aan dat alleen twee Chinese steden ‘hoger’ scoren gelet op de uitstoot van zwaveldioxide, Curacao komt op de derde plek.

Door de jaren heen hebben verschillende onderzoekers de link gelegd tussen de luchtvervuiling en de olieraffinaderij Isla in Willemstad. Zo wordt er gesteld dat er jaarlijks achttien mensen sterven door de verontreiniging van de raffinaderij.

De raffinaderij bestaat al meer dan 100 jaar. Shell bouwde de fabriek in 1915 en verkocht hem in 1985 voor 4 gulden aan het eiland. Ondanks de overschrijding van milieunormen is de raffinaderij nog steeds in gebruik, tegenwoordig door een Venezolaanse oliereus. 

De vervuilende olieraffinaderij is niet alleen een zorg van de regering van Curaçao, maar inmiddels ook voor het Koninkrijk der Nederlanden, en dus staat de kwestie deze week opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer. 

We gaan erover praten PvdA-kamerlid Roelof van Laar. Ook is te gast Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit van Groningen, volgens hem is de vervuiling zodanig dat er mensenrechten worden geschonden. Dat betekent - volgens het Statuut voor het Konkrijk der Nederlander - dat Nederland zou moeten ingrijpen op Curaçao. Verslaggever Harm van Atteveld gaat op bezoek bij Jerry Gumbs, die vroeger in de buurt van de raffinaderij woonde.