Een actie tegen de zogeheten bewaarplicht gaat als een lopend vuurtje rond op social media.

Op Stopdebewaarplicht.nu kun je eisen dat je internetprovider stopt met het bewaren van je internetgedrag. Providers moeten op grond van de 'Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens' gegevens over jouw communicatiegedrag en geografische locatie tot een jaar lang bewaren. 

Uit zulke gegevens zijn zeer intieme details over je persoonlijk leven te filteren. Zoals bijvoorbeeld je sociale netwerk, culturele achtergrond, seksuele voorkeuren, geografische locatie, interesses, maatschappelijke, politieke en religieuze standpunten en soms ook je financiële en medische geschiedenis.

Volgens de mensen achter de site heeft zelfs minister Opstelten vorig jaar erkend dat die wet in strijd is met een Europees mensenrechtenverdrag. En dus hoeft de wet bewaarplicht volgens onze Grondwet niet te worden nageleefd. Toch gebeurt dat nog altijd bij de meeste providers. En door middel van een oproep kun je via de site nu dus je eigen provider vragen te stoppen met het bewaren.

International hug a journalist day

Als je vandaag een journalist ziet, twijfel dan niet en geef hem of haar meteen een dikke knuffel. Het is vandaag namelijk 'International Hug A Journalist Day'. Zes jaar geleden werd dit initiatief op Facebook gestart omdat het volgens initiatiefneemster Judy Tong door de recessie en de opkomst van internet moeilijke tijden zijn voor journalisten. 

'Laat zien dat je nog steeds van journalisten houdt en waardeer wat ze doen. Knuffel er 1. En koop dan 1 van hun kranten. Of ga naar hun website en blijf daar dan zo'n, oh.... 30 minuten. Als je geen journalist kunt knuffelen, post dan een link naar je favoriete journalistieke website!' Dus, hierbij: www.eenvandaag.nl.

Groningen zet Imca in

Groningen is woest vanwege de slappe houding in Den Haag ten aanzien van de aardbevingen door gaswinning. En dus hebben ze hun sterkste wapen ingezet. Imca Marina. Dat zal ze leren. 

Imca heeft zelf ook schade door de gaswinning, bleek afgelopen weekend. Haar huis is naar eigen zeggen 60 centimeter verzakt, maar de NAM wil geen schade uitkeren. Dit omdat de gemeente Oldambt, waaronder Midwolde valt, niet tot de negen aardbevingsgemeenten behoort. Inwoners van die gemeenten komen in aanmerking voor schadevergoedingen en andere subsidies. 

"Mijn hele pand heeft schade. Alle panden in dit gebied", aldus Marina. "Het is ongelofelijk wat je ziet. Mijn huis is in 2004 gerenoveerd. Er zat toen geen scheur in." 

En daarom zingt ze nu een protestlied. Of dat nou wel zo goed zal zijn voor het voorkomen van verdere scheurvorming durven we niet te zeggen.

Carnavalsvierster baart onverwacht tweeling

De Limburgse Manon Hoogeboom had een vreemd carnavalsweekend. In de nacht van donderdag op vrijdag stond ze te hossen op een carnavalsfeest in Valkenburg, toen ze plotseling buikpijn kreeg. Ze dacht aan een blinde darmontsteking, maar eenmaal aangekomen in het ziekenhuis bleken het weeën te zijn. De vrouw, die niet wist dat ze zwanger was, beviel vervolgens van een gezonde tweeling. Twee dochters rijker, Julie en Lynn, vertrok ze vervolgens met haar man Werner weer naar huis. Het carnaval verder maar even latend voor wat het is. Aan de regionale zender L1 vertelt ze haar verhaal -in het Limburgs-.