Onrust over de definitieve invoering van IBAN vandaag. Want sinds vandaag is je oude, vertrouwde banknummer taboe en onbruikbaar. Je kunt alleen nog maar bankieren met je nieuwe 18-cijferige IBAN nummer.

En veel mensen vinden het moeilijk om een 18-cijferige code met letters en cijfers uit hun hoofd te leren. Ze zullen echter wel moeten, want de handige online tooltjes van banken op internet, om te checken wat je IBAN nummer ook alweer is, zijn vanaf vandaag ook offline. Moet van Brussel en niemand begrijpt echt waarom. En wat mensen ook gek vinden: op miljoenen bankpassen staat nu een onbruikbaar nummer. En die passen worden niet vervangen vanwege IBAN.

PIN-automaat geeft kado's

In Canada hebben ze geen IBAN, maar wel een bank die weet hoe je goede PR voert. Een filmpje van de Canadese TD Bank wordt volop gedeeld. Zij veranderden afgelopen week 1000 pinautomaten in 'bedankautomaten'. Trouwe klanten die kwamen pinnen werden verrast met kado's, geld en persoonlijke boodschappen. Een man kreeg een shirt én gesigneerde bal van zijn favoriete honkbalploeg, een alleenstaande moeder kreeg een studiefonds en een reisje naar Disney voor haar en haar kinderen en een vrouw met een ernstig zieke dochter in Trinidad kreeg tickets om haar dochter te kunnen bezoeken. 

Amsterdam is vies, vuil en te vol

Dat vindt Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes. In een open brief spuwt hij zijn gal over de overlast en stank die hij ervaart. Volgens Pijbes is het Museumplein met jaarlijks vijf miljoen museumbezoekers het drukste stukje van Nederland. Dat leidt tot veel zwerfvuil en irritaties.

Hij wil dat de gemeente onder meer de "middeleeuwse manier van huisvuil aanbieden" aanpakt, net als de illegale shortstay-kamerverhuur en wantoestanden in de prostitutie. Ook moeten er genoeg fietsenstallingen komen, vindt hij. Want anders kan de stad volgens hem niet meer met goed fatsoen de miljoenen toeristen ontvangen.

Het is te hopen voor Pijbes dat hij dit weekend niet in Amsterdam is, want veel viezer, vuiler en voller dan tijdens de gaypride wordt het niet.

Turkse vice-premier is weer bezig

Hij kwam deze week al in het nieuws omdat hij zei dat Turkse vrouwen niet hardop mochten lachen in het openbaar. Met allemaal hilarische tweets tot gevolg met foto's van hysterisch lachende vrouwen.

Maar de Turkse vice-premier Bulent Arinc zegt nu dat zijn woorden uit hun context zijn gehaald. Maar met zijn reactie maakte hij opnieuw een blunder. Hij stelde namelijk de morele regels in het algemeen aan de kaak te willen stellen en voegde daaraan toe: "Er zijn vrouwen die zonder hun man met vakantie gaan en anderen die zichzelf niet onder controle hebben en zichzelf er niet van kunnen weerhouden om in een paal te klimmen."

Hij doelt daarmee op een Instagram foto van een bekende Turkse voetbalvrouw die een foto van zichzelf in een paal postte met daarbij de tekst: "Ik heb mezelf niet onder controle, kan er niks aan doen." Dit leverde opnieuw veel Turkse tweets op uiteraard met huisdieren in palen en foto's van vlaggen in vlaggenmasten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.