Bij de landelijke Sinterklaasintocht in Gouda zullen dit jaar goudgele Kaaspieten en bruin geruite Stroopwafelpieten meelopen. Dat heeft burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda vanochtend bekendgemaakt. 

De door de gemeente bedachte Stroopwafelpiet wordt in ruitmotief geschminkt. De gele Kaaspieten zijn een initiatief van ondernemers uit de Goudse binnenstad. De gemeente hoopt zo na alle discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet 'recht te doen aan verschillende opvattingen'.

Volgens burgemeester Milo Schoenmaker 'was het geen eenvoudige opgave om tot een oplossing te komen waarin iedereen zich kan vinden. Heel veel mensen hechten aan het traditionele sinterklaasfeest en zien geen reden voor verandering. Dat is een belangrijk gegeven. Maar er zijn ook mensen die voor verandering pleiten. Ik vind het als burgemeester belangrijk dat ook de mening van mensen die er anders naar kijken, wordt gehoord, ook al zijn die in de minderheid.'

Alles goed en wel, maar waarom kaas- en stroopwafelpieten, vraagt men zich op Twitter af. Natuurlijk passen die bij Gouda, maar het is een lándelijke intocht. Veel mensen vinden het daarom maar raar en willen weten of er nu elk jaar nieuwe Pieten bij zullen komen, al naar gelang de stad waar de Sint arriveert. 

Intussen is er op Facebook een actie gestart waarbij Bekende Nederlanders in een videoboodschap oproepen om een einde te maken aan Zwarte Piet. Onder hen Paul de Leeuw, Peter R. de Vries, Patrick Kluivert en Ferry Doedens.

IS claimt IJslands .is domein

IJsland kampt met een probleem. Hun topleveldomein (van Nederland .nl) is namelijk .IS. En laat dat nu net ook de naam zijn van de terreurgroep Islamitische Staat. Die vonden het dan ook een aardig idee om de website khilafa.is te claimen. Met succes, want de site was al in de lucht toen de IJslandse autoriteiten erachter kwamen en bedachten dat het misschien niet zo'n goed idee was. Daarom hebben ze voor het eerst in de geschiedenis van het land een website om inhoudelijke redenen offline gehaald. 

De IJslandse domeinbeheerder ISNIC wil niet bevestigen dat Islamitische Staat achter de gewraakte site zit. De organisatie laat alleen weten dat het adres was geclaimd door "een bekende terreurorganisatie". Volgens de domeinbeheerder was de inhoud van de site in strijd met de algemene voorwaarden en werd de IJslandse wet overtreden. 

Lokale media melden dat op de site nieuwsberichten en waarschuwingen aan de Verenigde Staten stonden. De IJslandse premier Gunnlaugs­son vindt het onacceptabel dat Islamitische Staat IJslandse sites gebruikt. Hij laat onderzoeken of kan worden voorkomen dat de terreurgroep nog een ander .is-domein claimt.

Gedicht van 93-jarige man voor zijn overleden vrouw

Een gedicht van een 93-jarige man voor zijn overleden vrouw wordt volop gedeeld. Bob Lowe uit Hampshire las het vanmorgen voor op BBC Radio 5 als ode aan zijn drie jaar geleden overleden vrouw Kate. Ze waren 65 jaar getrouwd, en het was 72 jaar geleden dat ze elkaar hun eerste kus gaven. En nu mist hij haar nog elke dag:

Volgens de BBC zal het aantal oudere mannen dat alleen komt te staan de komende 16 jaar toenemen met 65 procent. 

Vermiste Engelstalige papegaai na 4 jaar Spaanstalig terug

Een Afrikaanse Grijze papegaai in Californië stelt zijn Britse baasje voor een raadsel. Vier jaar geleden verdween papegaai Nigel, die van zijn baas Darren Chick Engels met een Brits accent leerde spreken. Nu is hij terug thuis in het Californische Torrance. Baasje is tevreden, maar staat voor een raadsel: Nigel spreekt alleen nog maar Spaans.

Nigel keerde vorige week terug bij zijn baasje. "Hij stelt het prima, ook al beet hij me toen ik hem voor het eerst na vier jaar probeerde aan te raken", zegt Chick in de krant Daily Breeze. De reünie kwam er nadat een dierenarts een advertentie had geplaatst voor een andere vermiste vogel. Toen iemand reageerde die een andere vogel had gevonden, ging ze op zoek naar diens eigenaar en kwam ze bij Chick uit.

"Het is heel maf. Ik wist dat hij het was van zodra ik hem zag. Waar hij de afgelopen vier jaar zat, zal wel altijd een raadsel blijven. En hoe hij van het Engels op het Spaans is overgestapt, is me al helemaal een mysterie".