Er is sinds vanochtend een nieuwe hashtag trending in Frankrijk (en inmiddels ook in andere landen) in reactie op de aanslagen in Parijs. Je suis en terrasse, ik zit op het terras. Dit om aan te tonen dat mensen zich er niet van laten weerhouden om een gewoon leven te leiden. Om aan te tonen dat het terrorisme niet wint met het zaaien van angst.

Dus ondanks de oproep van de autoriteiten om binnen te blijven zaten gisteravond de terrassen in Parijs (waar het nog warm is) vol. Als statement. En worden er selfies van mensen op terrassen gedeeld om dat aan de buitenwereld te laten zien.

Toch is het niet zo dat overal het normale leven doorgaat. Verschillende concerten zijn bijvoorbeeld afgelast. Zo kondigde Prince vanmiddag aan dat zijn vorige week aangekondigde Europese Tour, waar hij met alleen een piano zijn hits ten gehoor zou brengen, niet doorgaat.

Facebook ‘vermist-feature’ ter discussie

Veel mensen werden het afgelopen weekend verrast door meldingen op Facebook dat vrienden, die zich in Parijs bevonden, veilig waren.

Het is een feature die Facebook voor het eerst inzette bij de aardbeving in Nepal eerder dit jaar. De bedoeling is om op een snelle manier mensen te laten weten dat je veilig bent als je je in een rampgebied bevindt. Een mooie service, zou je kunnen zeggen, maar toch zijn er ook mensen die er vraagtekens bij zetten. Hoe zit het bijvoorbeeld met je privacy? Facebook houdt kennelijk goed in de gaten waar je bent. Het is niet zo dat Facebook ongevraagd je vrienden laat weten dat je in een rampgebied bent, je kunt de ‘ik ben veilig’ mogelijkheid zelf aanzetten.

Verder is er kritiek op omdat Facebook de service niet gebruikte bij de aanslagen vorige week in Beirut. Zijn Parijzenaren belangrijker dan mensen in Beirut, zo vragen somigen zich af.

Facebook heeft hier nog niet op gerageerd. Het was overigens voor het eerst dat de service ingezet werd bij een aanslag, daarvoor werd het vooral bij natuurrampen ingezet waar veel mensen vermist werden.

Aanslagen Parijs beïnvloeden hitlijsten

De aanslagen in Parijs hebben ook opvallende gevolgen voor de hitlijsten. Zo staat het lied Imagine van Jonhn Lennon uit 1971 vandaag ineens op nummer 9 in de iTunes lijst. Ongetwijfeld naar aanleiding van de Duitse pianist die zaterdag helemaal naar Parijs reed om bij het Baclatan theater dat nummer te spelen. Het nummer werd vandaag ook weer veel gedeeld na de 1 minuut stilte om 12 uur.

Net als een optreden van de band Eagles of Death Metal, die weblog Geenstijl om precies 12 uur als statement poste. En ook deze band, die stond op te treden in het Bataclan theater toen de terroristen er binnenvielen, stijgen hoog in de hitlijsten. Dit vanwege een actie van fans op Facebook die een oproep deden om het nummer Save A Prayer, een van de meest recente nummers van de band, op 1 te krijgen in de Britse hitparade. Het is een cover van de Duran Duran hit uit de jaren 80. Ook op andere plaatsen in de wereld krijgt het initiatief navolging: in de Nederlandse iTunes-top 100 staat het lied al op de tiende plek.

Waarom je geen culturele oorlog met Frankrijk moet beginnen

Late Night presentator John Oliver legde het gisteren in zijn show LastWeekTonight op HBO uit: