In Amerika is de afgelopen week veel geprotesteerd naar aanleiding van een 18-jarige ongewapende zwarte jongen die in Ferguson, Missouri door een politieagent werd doodgeschoten. Wat volgde waren massale protesten in de plaats, die hardhandig door de politie uiteen werden geslagen. De agenten waren zwaarbewapend en gebruikten traangas en gooiden rookbommen om betogers uiteen te drijven. Ook werd journalisten verhinderd over de onlusten te berichten. President Barack Obama riep op tot kalmte en vroeg de ordediensten om terughoudendheid. 

Er werden de afgelopen dagen op Social Media, als protest en eerbetoon aan Michael Brown, veel foto's gepost van mensen met hun handen omhoog. Velen deden dit om aandacht te vragen voor het racisme bij de Amerikaanse politie. Gisteravond bereikte het protest een hoogtepunt toen, naar aanleiding van een oproep op Twitter en Facebook er in het hele land massaal mensen bij elkaar kwamen om in stilte te protesteren en met hun handen omhoog op de foto te gaan.

Het protest kreeg de naam National Moment of Silence (#NMOS14) en werd geïnitieerd door Feminista Jones. De oproep van de feministische blogger, met meer dan 30.000 followers op Twitter werd massaal gevolgd, zelfs op Times Square in New York kwamen er honderden mensen bij elkaar. 

Nederlandse verzetsheld levert Israëlische onderscheiding in

Een Nederlandse verzetsheld heeft een hoge Israëlische onderscheiding teruggegeven. Die kreeg hij voor het verbergen van een joodse jongen in de Tweede Wereldoorlog. Maar hij hoeft hem niet meer.

Bij een Israëlisch bombardement op Gaza vorige maand kwamen namelijk zes van zijn familieleden om. In de Tweede Wereldoorlog verborg de nu 91-jarige Henk Zanoli de toen 8-jarige joodse jongen Elhanan Pinto voor de Duitsers. Hij kreeg daarvoor de hoogste onderscheiding voor een niet-Jood van Yad Vashem, het Holocaust museum in Jeruzalem. Die onderscheiding, Righteous Among the Nations, heeft hij nu teruggestuurd naar de Israëlische ambassade. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Een achternicht van Zanoli, een Nederlandse werkzaam in Oman, is getrouwd met een Palestijn uit het vluchtelingenkamp al-Bureij in Gaza. Zijn moeder woonde nog in Gaza, samen met drie van haar zoons en hun families. Op 20 juli werd hun huis gebombardeerd door een Israëlisch gevechtsvliegtuig. De moeder kwam daarbij om, samen met haar drie zoons, een van hun vrouwen en hun twaalfjarige zoon. Het gezin had nog vijf kinderen, die in een klap wees zijn. De twee andere gezinnen, met twee en vier kinderen, verloren hun vader. Een vriend van de familie, die op bezoek was, kwam ook om bij het bombardement.

De familie Zanoli bracht tijdens de oorlog grote offers, Henks vader zat in het verzet en stierf in februari van 1945 in concentratiekamp Mauthausen. Henks zwager werd geëxecuteerd vanwege zijn betrokkenheid bij het verzet, net als een broer die een joodse verloofde had. Ondanks de strenge repressailles van de Duitsers tegen mensen die Joden hielpen en hun betrokkenheid bij het verzet verborg het gezin Zanoli de toen 8-jarige Elhanan Pinto. Hij overleefde de oorlog, zijn ouders kwamen om in Duitse concentratiekampen.

Ferrari voor 38 miljoen dollar geveild

Een autoliefhebber heeft gisteren bij een veiling in Californië 38,1 miljoen dollar (circa 28 miljoen euro) neergelegd voor een knalrode Ferrari 250 GTO Berlinetta uit 1962. Dat meldt veilinghuis Bonhams. De wagen is daarmee de duurst geveilde ooit.

Maar voor dat geld krijg je ook wat: van het model bestaan maar 39 exemplaren. Met de sportwagen werd in de jaren zestig op verschillende circuits gereden. Na een zwaar ongeval, waarbij de bestuurder om het leven kwam, werd de zwaarbeschadigde wagen helemaal opgeknapt. Sinds 1965 was de Ferrari in het bezit van een welgestelde Italiaanse familie. Het veilinghuis maakte niet bekend wie de nieuwe eigenaar is. Hij of zij deed wel een koopje, want experts hadden verwacht dat de wagen tot 50 miljoen dollar kon opbrengen.

Barbra Streisand neemt duet op met Elvis Presley

Het begint een ware trend te worden: overleden artiesten weer tot leven wekken. Hadden we eerder deze zomer al de nieuwe CD van Michael Jackson, volgende maand komt Barbra Streisand met een duet van haarzelf met Elvis Presley. En dat terwijl de King of Rock & Roll morgen op de kop af 37 jaar geleden toch echt is overleden. Op de nieuwe Streisand CD, waar alleen maar duetten met andere artiesten op zullen staan, zal ze samen met Elvis Love me Tender zingen. 

Het wordt de eerste samenwerking tussen de twee. In 1976, een jaar voor zijn dood, heeft Streisand geprobeerd om Elvis te strikken voor de rock musical film 'A Star is Born'. Omdat Elvis manager dat niet zag zitten ging de rol toen naar Kris Kristofferson. Eerder deze week werd bekend dat Barry Manilow een duet uitbrengt van hem en de overleden Whitney Houston.