Wat is trending? Wie gaat er over de tong? EenVandaag-redacteur Lammert de Bruin (@lammert) doet verslag van het meest opmerkelijke nieuws op Social Media in zijn rubriek 'TrendingVandaag'.

DigiD

Het gesprek van de dag is het nieuws dat criminelen eind vorig jaar de DigiD van ongeveer 150 inwoners van Amsterdam-Zuidoost hebben gehackt. Door een veiligheidslek bij DigiD konden de criminelen onder meer bankrekeningnummers wijzigen, zodat uitkeringen en toeslagen naar hen werden overgemaakt. Het was voor veel mensen geen verrassing. Ancilla Tilia laat weten:

Maar veel mensen maken zich wel zorgen:

Winter!

Nederland verlangt naar de winter, de weerkaarten vliegen je om de oren op de social media. Want volgende week gaat het zeer waarschijnlijk eindelijk vriezen. Het woord elfstedentocht is uiteraard alweer gevallen (het wordt steeds gekker).

In Amerika is men al een weekje in de ban van de winter; het is daar al Siberisch koud in bepaalde delen van het land. Op Facebook circuleren foto's van een oud gebouw in Plattsmouth, Nebraska dat afgelopen weekend in brand stond en geblust werd met water dat vrijwel meteen bevroor. 

Resultaat is een heus IJspaleis dat rechtstreeks uit een sprookje lijkt te komen, een schitterend gezicht. Het doet mensen denken aan de film Narnia. Het is nog steeds -18 graden in Nebraska dus het kunstwerk is nog even te bewonderen. 

Veilig Verkeer

Een filmpje dat ontzettend vaak gedeeld wordt sinds gisteren is een reclamespotje van het Verkeersbureau van Nieuw Zeeland. Het is een schokkend filmpje waarin ze aandacht vragen voor het feit dat je zelf misschien een keurige rijder bent, maar altijd rekening moet houden dat andere weggebruikers fouten kunnen maken. 

Je ziet twee auto's elkaar naderen op een kruispunt. De ene bestuurder, die een kind achterin heeft zitten, heeft voorrang. Maar de andere auto rijdt veel te hard om nog af te kunnen remmen.

Nog een nieuwe kalender nodig?

Anonieme leden van de Roemeens-orthodoxe kerk hebben een kalender uitgebracht. En dat is een kalender met plaatjes die je niet meteen zou verwachten van een orthodoxe kerk. Elke maand heeft namelijk zijn eigen naakt gespierd mannenmodel in opwindende poses. De orthodoxen zeggen dat ze de kalender hebben uitgebracht als eerbetoon aan het homohuwelijk. Opvallend, want de Roemeens-orthodoxe kerk keurt homoseksualiteit sterk af en dit heeft ook zijn weerklank in de samenleving en politiek. 

We moeten de kalender waarschijnlijk dan ook vooral als een ludieke vorm van protest zien.

De modellen zelf zouden ook lid zijn van de Roemeens-orthodoxe kerk. Dus, mocht je nog op zoek zijn, dan weet je waar je zondag naartoe moet. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.