Liefhebber van interieurdesigner Marcel Wanders? Beau van Erven Dorens is dat zeker niet. In een artikel op The Post Online maakt maakt hij Wanders tot aan de grond toe af. Hij vindt de creaties van de ontwerper niet alleen lelijk maar verfoeit het idee dat het nu zelfs als kúnst wordt beschouwd. De overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum is hem dan ook een doorn in het oog.

"Overzicht van wat? Van tien jaar edelkitsch? Tien jaar jatten van Ikea? Daar stonden zijn vaasjes en hingen zijn lampjes en geknoopte stoeltjes en allerlei andere waardeloze prullaria. Alles in diezelfde gesausde, gladde non-vormen. Ik had zin om de hele expositie met een honkbalknuppel in elkaar te timmeren. Maar zo’n vaas van die Wanders, die spat niet lekker uit elkaar, nee, die blijft natuurlijk als een soort rubber om je knuppel heen kleven. Je kan beter een vlammenwerper meenemen en alles tot één grote, zwarte klont affakkelen."

@Horsoscoopst

Sommigen zweren erbij, anderen weten dat het onzin is, maar lezen hem stiekem toch; hun horoscoop. Ook op Twitter zijn verschillende accounts die elke dag vertellen wat jou en anderen met je sterrenbeeld te wachten staat. Maar nu is er sinds kort een parodie op die twitteraccounts. Het account @horoscoopst steekt de draak met alle horoscopen door je reinste onzin te twitteren. Maar mensen zijn er dol op, gezien het groeiende aantal volgers en retweets.

Jim Carrey geeft wijze levensles in 60 seconden

Vergeet de wijze Goeroes paginadikke boeken of ellenlange DVD-series nodig hebben om uit te leggen hoe je gelukkig kan worden. Hier is acteur Jim Carrey. We kennen hem als lolbroek, maar op een inmiddels massaal gedeelde video van 60 seconden legt hij uit hoe je zou moeten leven om gelukkig te zijn. Het is een korte compilatie van een toespraak die hij hield voor een afstudeerklas aan de Maharishi universiteit. Hij zegt dat we ons hele leven wel kunnen wijden aan zorgen maken om de toekomst, maar dat alles wat er is, het nu is, wat er nu gebeurt en dat het gaat om de beslissingen die je nu neemt. Beslissingen die zijn gebaseerd op liefde of angst. En uiteraard moet je je leven niet door angst laten leiden, hij illustreert het met zijn vader als voorbeeld, die een groot comedian had kunnen zijn, maar uit praktische overwegingen besloot accountant te worden.

Wie lastige karweitjes uitstelt gaat meestal ook te laat naar bed

Al moe bij het opstaan? Chronisch slaapgebrek? Utrechtse onderzoekers hebben mogelijk een hele simpele oorzaak gevonden: uitstelgedrag. Wie nare karweitjes voor zich uit schuift, is ook geneigd later naar bed te gaan dan gepland, zonder dat daar een goede reden voor is. Nederlanders slapen gemiddeld één uur minder dan veertig jaar geleden. Dat is geen gezonde ontwikkeling. Populaire verklaringen zijn: stress, de 24-uurssamenleving, werkdruk. Maar volgens de Utrechtse studie die binnenkort verschijnt in het blad Frontiers in Psychology hebben we het deels in eigen hand.

Onderzoekster en gezondheidspsycholoog Floor Kroese, van de Universiteit Utrecht, noemt uitstelgedrag een 'relevante factor' bij het ontstaan van vermoeidheid en slaapgebrek. Ze ondervroeg 177 mensen over hun neiging klusjes op de lange baan te schuiven en liet ze ook reageren op stellingen als: 'Ik ga (vaak) later naar bed dan gepland.' Daaruit bleek dat wie klusjes voor zich uit schuift ook vaak later naar bed gaat dan het plan was. Hoe ernstiger het uitstelgedrag des te meer de ondervraagden melding maakten van vermoeidheid overdag en slaapgebrek. Mensen met slaapproblemen werden van de enquête uitgesloten.