Met #zeghet is op Twitter een bewustwordingscampagne bezig om het taboe rondom seksueel misbruik te doorbreken. Slachtoffers van aanranding of verkrachting delen hun ervaringen in tweets om op die manier het taboe te doorbreken.

Volgens Slachtofferhulp Nederland is het voor veel slachtoffers nog altijd lastig om te praten over wat hen is overkomen. De organisatie is daarom vandaag met de campagne 'Verbreek de stilte' gestart.

Cabaretière Anke Laterveer, die vorige week bij Pauw haar verhaal vertelde is de actie #zeghet op twitter gestart, om het zo laagdrempelig te maken je ervaringen te delen. Honderden mensen hebben inmiddels hun verhaal gedaan. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen die slachtoffers zijn geworden (misschien een nog wel groter taboe).

Niet alleen in Nederland is het thema een veelbesproken onderwerp, ook in Groot-Brittannië is er aandacht voor deze week. De politie daar heeft een filmpje gemaakt waarop ze uitleggen wat misbruik is. Dat doen ze door op een grappige manier het woord seks voor thee te vervangen. 

Ervaringen van Nederlanders

Journalist Alma Mathijsen schreef in maart dit jaar een verhaal een jongen die niet doorhad had hij een meisje had verkracht. Zij was het meisje en was bang om erover te praten. Ze was vooral bang dat mensen vonden dat ze zich aanstelde. 

2x zoiets meegemaakt. Ik was 19 en 23. Tot 30ste ontzettend mee geworsteld. En soms nog steeds wel. #daterape https://t.co/47mHt9j9u8— Harriet Duurvoort (@Harrietteketet) 2 november 2015

In juni schreef Rosa Timmer, verslaggeefster en columniste van het Dagblad van het Noorden, een column over aanranding. Zij werd in juni 2015 door iemand in een Gronings café in haar kruis gegrepen. 

Ook Hadjar Benmiloud schreef in juli dit jaar een column voor de metro over een aanranding van een collega-cabaretier. Twee jaar geleden werd ze aangerand en mishandeld door de collega. Toen ze naar de politie ging om aangifte te doen, werd haar verteld dat ze goed moest nadenken over de gevolgen van haar aangifte

Op Twitter zijn vele berichten te vinden met #zeghet. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden.

Ik was 19 en werd dronken gevoerd door man die daarna flink de grens over ging ondanks mijn herhaaldelijk nee + verzet. Nee is nee! #zeghet— Lammert de Bruin (@lammert) 2 november 2015

Even op Facebook gekeken naar de jongen die een peuk uitdrukte in mijn zestienjarige decolleté. 1 gemeenschappelijke vriend. #zeghet— Lisa Bouyeure (@lisabouyeure) 2 november 2015

Klasgenoot die onder toeziend oog van een leraar stoer wou doen en me vol in mn kruis greep en een leraar die niks zei #ZegHet— Aafke (@aafkevultink) November 2, 2015's Nachts wakker worden van een kennis die bij je in bed is gaan liggen en je vasthoudt en met zijn vingers overal aan en in zit. #zeghet

— Emma (@emmakoeman86) November 2, 2015Alle mensen bij #zeghet zijn zo dapper. Ze durven echt veel meer te zeggen dan ik. Het is echt enorm dapper.

— Anne Ardon (@AnneArdon) November 2, 2015

Whatsapp stopt met irritante linkjes

Het is veel mensen een doorn in het oog: sinds een tijdje worden tijdsaanduidingen als ‘morgen’ of ‘zondag’ in Whatsapp blauw en onderstreept. Er wordt automatisch een link naar je agenda van gemaakt. 

Aan dat irritante gestreep (overigens alleen bij gebruikers op een Apple-toestel) komt nu een eind, kondigt Whatsapp aan. Je hoeft alleen de app te updaten. 

Niet alle tijdsaanduidingen krijgen een hyperlink. Alleen specifieke data en tijden worden nog wel blauw (al lijken data uit de afgelopen maanden niet meegepakt te worden). Op die manier blijft het automatisch aanmaken van een activiteit in je agenda nog wel mogelijk. 

Obama ‘zingt’ thriller

Het is inmiddels een bekend fenomeen: de Amerikaanse president Obama die aan de hand van aan elkaar gekipte woorden een liedje ‘zingt’. De woorden worden geknipt uit openbare optredens en interviews. Speciaal voor Halloween hebben de creatieve geesten achter het Youtube kanaal ‘Barackdubs’ Obama nu Thriller van Michael Jackson laten zingen. Het filmpje wordt veel gedeeld.

Wil je in Harry Potter’s Zweinstein wonen? Dat kan nu!

Vind je Zweinstein uit de Harry Potter films ook zo’n mooi gebouw? En zou je er zelfs willen wonen? Dat kan nu! In het gebouw dat in de film het decor is voor Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus (in het Royal Connaught Park in Engeland) worden nu appartementen gerealiseerd. 

Je moet er echter wel flink voor in de buidel tasten. Het goedkoopste appartement kost namelijk 452.000 euro, het duurste 3,4 miljoen. Maar dan heb je ook wat. Je mag gebruik maken van het privépark rondom het huis, een zwembad, en een health- en fitnessclub. 

In de bekende Great Hall kun je helaas niet wonen, die is in tact gebleven en dient als gemeenschappelijke ruimte. Of er ook geesten of donkere krachten in het pand aanwezig zijn vertelt de makelaarsfolder er niet bij. Maar magisch is het zeker.