De verandering van de man Bruce Jenner, die nu als vrouw Caitlyn Jenner het internet breekt, zorgt nog steeds voor een dagelijkse stroom nieuws. Maar ook voor praktische problemen. Want zo worstelen 3 Amerikaanse steden nu met de vraag of ze hun ‘Bruce Jenner Streets’ nu moeten veranderen in ‘Caitlyn Jenner Street’.

Zowel South Austin en El Paso in Texas, als Clarksville in Tennessee hebben straten vernoemd naar de Olympisch atleet die in 1976 goud won. Bewoners zijn het er niet over eens of hun straat nu een andere naam moet krijgen of niet.

In de New York Post een andere praktische vraag: Mag Caitlyn Jenner naar het damestoilet?  Ja, dat mag sinds deze week. Want The US Department of Labor heeft nieuwe richtlijnen uit doen gaan waarin staat dat transgender werknemers zelf mogen bepalen van welke wc ze gebruik maken. Tot nu toe waren er hier geen richtlijnen voor, dat tot lastige situaties kon leiden op de werkvloer.

Blendle gaat Duitsland veroveren

Weer een succes voor Blendle. De digitale krantenartikelen kiosk gaat ook in Duitsland van start. Blendle biedt bijna alle grote Duitse kranten aan, zoals Bild, Süddeutsche Zeitung, Die Welt en waarschijnlijk ook de Frankfurter Algemeine Zeitung. Ook de belangrijkste weekbladen doen mee, zoals Der Spiegel, Stern en Die Zeit.

De onderhandelingen met Duitse uitgevers duurden lang. ‘Ik ben de afgelopen negen maanden ongeveer de helft van de tijd in Duitsland geweest’, zegt oprichter Maarten Blankesteijn. ‘Maar uiteindelijk doen alle grote uitgevers mee, vooral door de mooie cijfers die we konden laten zien uit Nederland.’

Wat die mooie cijfers dan zijn, weten we niet. Want Blendle maakt hier in Nederland nog steeds verlies. Er zijn weliswaar 300.000 gebruikers (volgens Blendle zelf), maar daarvan is slechts een kwart betalend, het andere deel heeft na het gratis tegoed geen geld besteed aan artikelen. Het bedrijf is ook bezig voet aan de grond te krijgen in Amerika, wat waarschijnlijk het volgende land zal zijn waar Blendle gaat starten.

20 jaar geleden: Jagged Little Pill van Alanis Morissette

Het is zaterdag 20 jaar geleden dat het album Jagged Little Pill van Alanis Morissette verscheen. Behalve dat iedereen die zich het album kan herinneren zich nu misschien heel oud voelt, is het toch een momentje.

- Jagged Little Pill is een van de goedkoopst geproduceerde albums is (gewoon bij haar thuis opgenomen met een simpele Roland 8 sporen recorder).

- Het is ook het meest verkochte debuutalbum ter wereld (alhoewel sommigen vinden dat het geen écht debuutalbum is omdat Alanis al twee eerdere pop cd’s uitbracht als kindsterretje van de Canadese TV).

- Er zijn meer dan 33 miljoen exemplaren van verkocht wereldwijd, waarvan 13 miljoen in de VS. 

- Er kwamen maar liefst 6 singles van uit, waarvan 3 een top 10 hit werden en 3 zelfs de eerste plek behaalden in de Billboard Alternative Chart.

- Volgens Rolling Stone is het 1 van de 100 beste albums uit de jaren negentig.

Universiteit Australië biedt Songfestival aan als vak

Wie denkt dat het Eurovisie Songfestival voornamelijk bestaat uit trivialiteiten die inhoudsloos zijn, die heeft het mis. Want het songfestival is nu een officieel universitair vak. Althans, op de University of Melbourne in Australië.

Alle eerstejaars kunnen daar vanaf volgend schooljaar het vak ‘Eurovisions’ volgen, zo staat op de universiteitswebsite te lezen.

Het keuzevak behandelt aan de hand van songfestivalnummers de Europese geschiedenis en gewoonten.

De kunstfaculteit heeft het vak ontwikkeld omdat Australië, waar het Songfestival mateloos populair is, dit jaar eenmalig aan het evenement mocht deelnemen.

"Het Eurovisie Songfestival is meer dan een zangwedstrijd", stelt de universiteit.

Onderwerpen die aan bod komen in de cursus 'Eurovisions’ zijn de opkomst van de Europese Unie, integratie in Europa, de wijze waarop landen zich binnen de EU profileren en de verschillen in culturele diversiteit tussen de landen. "Wie het Eurovisie Songfestival kent, kent Europa."

De cursus beslaat 170 lesuren. Studenten die het vak willen afronden, moeten twee essays schrijven en een presentatie van een kwartier houden.