De gemeente Soest is van mening dat het gemeentehuis niet bedoeld is voor de regenboogvlag; het symbool voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Op de landelijke Coming Out dag op 11 oktober wapperde de vlag op vele gemeentehuizen en stadhuizen in het land, maar niet in Soest. 

Dit omdat het college “van mening is dat het gemeentehuis in principe niet bedoeld is als drager van dit soort symbolen met een maatschappelijke boodschap. Vele verzoeken zouden dan in aanmerking kunnen komen".

Het college laat dit vandaag weten in reactie op een vraag van de lokale politieke partij Democraten Soest Natuurlijk. Het viel hen op dat in omringende plaatsen als Utrecht en Amersfoort de vlag wel door de gemeente werd gehesen, maar dat dit in Soest uitbleef. Soest verdedigt zich door te stellen dat er vanuit de Raad geen verzoek is ingediend voor het hijsen van de vlag.

Fractievoorzitter Yolande Gastelaars van de Democraten Soest Natuurlijk vindt de reactie van de gemeente 'een flauw antwoord'. "Het is aan de raad om zo'n verzoek in te dienen, maar als gemeente mag je best stelling nemen en uitstralen dat je er bent voor alle inwoners." De fractie gaat zich beraden en de kwestie krijgt 'waarschijnlijk wel een vervolg', laat Gastelaars vanmiddag weten aan het Algemeen Dagblad.

De boodschap van Coming Out Dag is dat 'iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig moet kunnen voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook', aldus het homo-organisatie COC.

Wordt sociale media straks gescreend voor het verkrijgen visum?

In de VS heeft men aangekondigd de regels voor visumaanvragen opnieuw tegen het licht te houden. Dit omdat blijkt dat de daders van de aanslag in San Bernardino, waarbij veertien doden vielen, gewoon een visum hadden gekregen ondanks dat ze erg radicale teksten op het internet hadden geplaatst.

Een online check van iemands teksten op sociale media maakt nu geen deel uit van de procedure, maar er gaan meer stemmen op omdat toch te doen. Dit betekent een verdere intensivering en monitoring van visumaanvragen.

Nu al moet je als je gewoon met vakantie gaat naar de Verenigde Staten, naast al je eigen gegevens, de gegevens van je werkgever en de namen en geboortedata van je ouders doorgeven. Voor mensen die in de VS willen komen wonen zijn de regels wel wat strenger dan wanneer je met vakantie gaat, maar een sociale media screening maakt er dus geen deel van uit. 

Volgens Senator Charles Schumer had Tashfeen Malik (één van de daders van de aanslag in San Bernardino) nooit een visum gekregen als dat wel was gebeurd.

The Department of Homeland Security is vorig jaar met 3 pilots begonnen waarbij Social Media screening wordt getest en waarbij ook wordt gekeken in hoeverre dat mogelijk is binnen de huidige privacy wetgeving.

'All I want for Christmas' niet meer populairste kerstnummer

Het is ongelooflijk maar waar: ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey is niet langer het populairste kerstnummer. Volgens PlayNetwork, een bedrijf dat playlists maakt voor meer dan vierhonderd grote winkelketens, is ‘The Queen of Christmas’ van haar troon gestoten door The Shins. Hun versie van Paul McCartney’s ‘Wonderfull Christmas Time’ uit 2011 wordt dit jaar het meest afgespeeld in winkels. PlayNetwork stelt onder andere de playlists voor Harrod’s, Urban Outfitters, Forever21 en M.A.C. samen.

Mariah hoeft zich niet echt zorgen te maken: haar nummer stond twintig jaar lang, vanaf 1994 tot vorig jaar, onafgebroken bovenaan de lijst. En helemaal verdwenen van de lijst is ze ook niet, All I Want For Christmas staat nu op een mooie tweede plaats. Nog even de rest van de Top 5:

3. Christina Aguilera “Christmas Time”

4. Waitresses “Christmas Wrapping”

5. Jack Johnson “Someday At Christmas”

Mocht je je afvragen waar de good old white Christmas is gebleven, die staat op nummer 8.

Kerst met geiten

Wat online écht een hit is in deze donkere dagen voor kerst is kerstmuziek gezongen door geiten. Er is zelfs een hele CD van gemaakt met tien kerstklassiekers, ingezongen door geiten.

Initiatiefnemer is de Zweedse organisatie ActionAid. De organisatie doet dit om bewustwording te creëren voor het belang van geiten. En dan met name het belang van geiten voor arme gebieden. Geiten kunnen daar zorgen voor welvaart doordat ze melk en wol geven en prima in ruwe omstandigheden kunnen leven.