De kosten van de restauratie van de Gouden Koets blijven geheim. Dat laat Premier Rutte vandaag aan de Tweede Kamer weten.

Volgens Rutte mogen de kosten niet openbaar worden gemaakt, omdat dat in strijd is met artikel 41 van de Grondwet. Daarin staat dat de koning zelf zijn 'Huis' inricht. Dat betekent dat het Willem-Alexander vrijstaat, weliswaar binnen de begroting, zelf te bepalen hoe hij zijn Huis inricht en hoe hij de financiële middelen die hij jaarlijks krijgt daarvoor inzet. 

Op social media hebben maar weinig mensen hier begrip voor. Gouden Koets is al urenlang trending topic nummer één omdat veel mensen verontwaardigd zijn over het gebrek aan transparantie van Rutte. Op Twitter hebben sommigen de Gouden Koets al omgedoopt in Geheime Koets.

Waarschuwing: zet je iPhone niet op 1 januari 1970

Het lijkt grappig om te doen, maar Apple waarschuwt: doe het niet! Op Facebook gaat een tekst rond, die lijkt op een advertentie van Apple. Er wordt in opgeroepen om de datum op je iPhone in te stellen op 1 januari 1970. Er zou dan een verrassing tevoorschijn komen die je terugbrengt bij het Apple van de jaren 70.

Maar niets is minder waar, waarschuwt Apple nu. Want wie de datum op zijn iPhone of iPad aanpast op 1 januari 1970 kan vervolgens niks meer met het apparaat. Het toestel raakt vergrendeld en je kunt hem op gene enkele manier meer ontgrendelen. Het gaat om de volgende apparaten: alle types iPhone vanaf 5s, de iPad Air of nieuwere types, alle types iPad mini vanaf de iPad mini 2, en de zesde generatie iPod touch.

Wie de grap heeft bedacht en waarom is niet bekend. Apple laat weten dat met de volgende software update het probleem van de vergrendeling opgelost wordt.

BB King Tribute op Grammy's

De uitreiking van de Grammy's is een veelbesproken onderwerp op social media vandaag. Vooral het eerbetoon aan David Bowie door Lady Gaga wordt veel gedeeld.

Maar er was nog een ander eerbetoon aan een vorig jaar overleden artiest. De in mei overleden blueslegende BB King werd geëerd door Chris Stapleton en Gary Clark Junior. Zij waren lekker bezig met ‘The Thrill is Gone’ als er ineens een vrouw het podium op komt lopen terwijl ze een stevige gitaarsolo speelt.

Het is Bonnie Raitt, de zangeres die op 12-jarige leeftijd al gitaar leerde spelen. Voor de liefhebbers: 4 juni treedt ze op in Grolloo, op het nieuwe Holland International Blues Festival.

De complete uitreiking van de Grammy's wordt overigens komende zaterdag ondertiteld uitgezonden op NPO3.

Bekijk hieronder de optredens ter ere van BB King en David Bowie:

 

Nieuw: print je gifjes

Het klinkt misschien als een 1 april grap, maar het kan sinds kort echt: gifjes uitprinten. Gifjes zijn bewegende plaatjes, eigenlijk ultrakorte videoafbeeldingen. En ze zijn steeds populairder, ze worden bijvoorbeeld vaak op Twitter gebruikt als grappige reactie.

De voorspelling is zelfs dat bewegende plaatjes de gewone foto’s zoals we die nu kennen op termijn zullen vervangen. Facebook is alvast begonnen met het mogelijk maken van een korte video als profielfoto. Zo ontstaat er een soort Harry Potter-achtige toestand waarop ieders profielfoto beweegt. Maar nu kun je die bewegende plaatjes dus uitprinten, op papier.

Met de app Ubersnap kun je meerdere foto's snel achter elkaar maken, waardoor er een gifje ontstaat. Daarna kun je nog filters toevoegen om je foto te bewerken en daarna kun je hem dus uitprinten! Dat gebeurt door middel van zogeheten 'lenticular printing', een techniek die ook gebruikt wordt voor 3D printen. Dit zorgt ervoor dat je de foto ziet bewegen als je de uitgeprinte afbeelding beweegt.