Hotels in Twente blijken dagelijks de volledige gastenlijst door te sturen naar de politie. Dat blijkt uit een artikel in Dagblad Tubantia.

Bij Van der Valk in Hengelo heeft de nachtportier al jaren de taak om rond 04.00 uur het complete gastenregister door te mailen naar de politie. Deze gang van zaken kwam aan het licht bij een strafzaak in de rechtbank in Almelo.

Rechters en de advocaat reageerden verbaasd. Volgens een woordvoerder van de politie wordt er alleen in de lijsten gekeken als er een gericht onderzoek loopt. 

Advocaat Jeroen Michels vindt het dagelijks aanleveren van deze gegevens te ver gaan. Hij kan zich voorstellen dat de politie bij gericht onderzoek belang heeft bij wie er in een hotel verblijft, maar om willekeurig iedereen in beeld te brengen is volgens hem niet acceptabel. Bovendien vraagt hij zich af hoe lang de politie de overzichten bewaart. 

Volgens politiewoordvoerster Sandra Tiethof loopt de politie de lijsten niet zo maar door om te kijken wie er op voor komen. 'We doen er niets mee', zegt ze. 'Tenzij er een gericht onderzoek loopt.' Een voorbeeld is een opsporingsonderzoek naar gedwongen prostitutie of verblijf van illegalen in Nederland. Tiethof zegt dat vorig jaar een ‘vuurwapengevaarlijk persoon’ kon worden aangehouden, door in een strafrechtelijk onderzoek de lijst van Van der Valk te bekijken.

Een andere woordvoerder zei echter eerder dat de politie in Hengelo en Enschede de lijsten ook ‘steekproefsgewijs controleert’. Hoe lang de gegevens worden bewaard is ook onduidelijk. 

Duitse songfestival-winnaar wil niet meer naar Wenen

Chaos gisteren bij de voorrondes van het Eurovisie Songfestival in Duitsland. Zanger Andreas Kummert werd door het publiek als winnaar gekozen en mocht dus als afgevaardigde van Duitsland naar het songfestival in Wenen in mei. Maar hij wil niet.

Na het bekendmaken van de uitslag liet hij doodleuk weten niet meer naar Wenen te willen en zijn plaats af te staan aan de nummer 2, zangeres Ann-Sophie. De presentatrice weet duidelijk niet wat ze met de situatie aan moet en de zaal reageert met boe-geroep. 

Zanger Andreas Kümmert stamelde echter dat hij zich 'daartoe niet in staat voelt'. 'Ik ben maar een kleine muzikant', zei hij.

Kümmerts manager zegt dat de zanger de enorme media-aandacht niet aankan. 'Hij heeft alles gegeven en voor zichzelf geconstateerd dat hij dit niet kan.' De manager was niet van tevoren door Kümmert ingelicht. 'Ik denk dat hij dit spontaan heeft besloten', aldus de manager.

Sommigen denken nu dat hij een paniekaanval had. Ann-Sophie leek ook niet erg gelukkig met de situatie. 'Willen jullie überhaupt dat ik naar Wenen ga?', vroeg ze aan de zaal. 

Familie Marvin Gaye wil 25 miljoen voor 'Blurred lines'

De familie van Marvin Gaye eist 25 miljoen dollar (22,7 miljoen euro) in een rechtszaak om de hit Blurred Lines van zanger Robin Thicke. Volgens de nazaten van Marvin Gaye lijkt het nummer 'Blurred Lines' te veel op Marvin Gayes hit 'Got To Give It Up'.

 

De eis werd bekendgemaakt tijdens de laatste hoorzitting in de zaak die ongeveer twee weken heeft geduurd. Zowel Robin Thicke als schrijver en zanger Pharrell Williams zaten de afgelopen tijd in het getuigenbankje.

Beiden hebben duidelijk gemaakt dat zanger Thicke geen rol heeft gespeeld in het schrijven van Blurred Lines. Williams ontkent plagiaat te hebben gepleegd en zegt zich alleen achteraf te hebben gerealiseerd iets in de stijl van Gaye te hebben gecreëerd. De verwachting is dat de jury vandaag met een oordeel komt, zo meldt The Hollywood Reporter.

Ophef in de cavia wereld

Een bericht in de Telegraaf over een enorme strijd binnen de caviawereld wordt erg vaak gedeeld. Dat komt vooral omdat het een wonderlijke inkijk geeft in een wereld waar slechts weinigen weet van hebben en de hilarische manier waarop dit is opgeschreven. In het kort: Er is een ruzie uitgebroken tussen de Bond voor Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) en het bestuur van de alom geliefde Internationale Caviadag in het Limburgse Wessem. De bond heeft haar keurmeesters officieel verboden om het evenement op zondag 8 maart te bezoeken.

Organisator Truus ‘caviakoningin’ Leblanc steekt haar woede niet onder stoelen of banken en gaat helemaal los. De bond heeft het evenement na veel gesteggel namelijk bestempeld als een zogenaamde ’wilde’ keuring: 'Omdat er ook een heel enkele fokker komt die geen betalend lid is van de bond.' Volgens Truus gaat het echter vooral om jaloezie van de KLN richting haar in caviakringen zeer populaire evenement: 'Wij hebben prachtige goodiebags en mooie bekers. En krijgen op één dag meer cavia’s binnen dan zij tijdens hun tweejaarlijkse shows bij elkaar!' 

Er is ook onenigheid rond de langhaarsoorten. Die brengen hun hele leven door met de lange vacht gewikkeld in papillotten. Truus noemt dat dierenmishandeling en gaat voor 'de Duitse standaard, waarbij de haren kooilang worden geknipt.'