Een Pietenposter die op internet circuleert zorgt voor veel ophef. Op de poster wordt namens de Rijswijkse voetbalvereniging Haaglandia opgeroepen om kinderen op 4 december thuis te houden van school. Want in verband met het aangekondigde ‘Zwarte Pieten verbod’ op scholen in de gemeente, wordt er volgens de aankondiging een Sinterklaasfeest met echte Zwarte Pieten beloofd.

Het geplande Pietenfestijn, dat wordt georganiseerd door de Haagse zanger Wesley de Bruin, heeft in Rijswijk tal van verontwaardigde reacties opgeroepen. De lokale politiek heeft geen goed woord over voor het initiatief. Een raadslid van Onafhankelijk Rijswijk spreekt van ‘een onrechtmatige actie’. 'Mensen die hier in meegaan, staat een stevige boete van de leerplichtambtenaar te wachten', aldus de raadslid.

Het bestuur van de voetbalclub ontkent overigens bij het feest betrokken te zijn. ,Wij willen dit helemaal niet. We hebben ook zwarte leden', zegt bestuurslid John van Kuijeren. Onduidelijk blijft waarom de naam van de voetbalclub desondanks op de poster verscheen.

Volgens de organisatie zijn er inmiddels meer dan vijfhonderd toegangskaarten á 10 euro verkocht. Waar het Sinterklaasfeest plaatsvindt, is nog niet bekend.

FBI vindt gedelete persoonlijke emails van Hillary Clinton

De FBI is erin geslaagd om gedelete mails op Hillary Clintons persoonlijke mailserver te vinden. De Amerikaanse politica raakte eerder in opspraak over e-mails. Ze had -tegen de regels in- een privéserver gebruikt voor zakelijke e-mails toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Ze droeg 60.000 e-mails van haar server over aan de overheid en vertelde erbij dat 30.000 andere mails, die persoonlijk waren, zouden zijn gedelete. 

De veiligheidsdienst was echter bang dat er in die persoonlijke mails ook vertrouwelijke en gevoelige staatsinformatie zou kunnen staan. Clinton gaf daarom begin deze maand de volledige server en harde schijf aan de FBI, die er nu dus in is geslaagd verloren gewaande mails terug te halen. Wanneer alle mails zullen zijn geanalyseerd op inhoud is niet bekend.

Hackers hebben 5.6 miljoen vingerafdrukken van Amerikaanse werknemers

Hackers blijken 5,6 miljoen vingerafdrukken te hebben buitgemaakt van miljoenen medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Defensie en andere overheidsinstellingen. Dat zijn er 4,5 miljoen meer dan eerst werd aangenomen.

Het nieuws komt naar buiten vlak voor het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Washington. En dat ligt gevoelig want Amerikaanse regeringsbeambten zijn ervan overtuigd dat hackers van de Chinese overheid achter het schandaal zitten (al zullen ze dat nooit hardop zeggen).

President Obama heeft al laten weten dat cyberveiligheid een belangrijk gespreksonderwerp zal zijn tijdens het bezoek van de Chinese president aan het Witte Huis morgen. Recentelijk heeft de VS aan China laten weten dat industriële cyberspionage door de overheid (of aanverwante bedrijven) een 'agressieve daad is die een halt moet worden toegeroepen'.

Gerard Ekdom kon niet langer wachten om te beginnen bij NPORadio2

Het was overal groots aangekondigd: 5 oktober zou Gerard Ekdom voor het eerst bij NPO Radio 2 beginnen met zijn nieuwe programma. Zijn vertrek bij 3FM was groot nieuws en de meeste mensen konden niet wachten om hem weer op de radio te horen. Hijzelf ook niet! Want wie was er vannacht ineens op Radio 2 te horen? Gerard Ekdom! Drie uur lang! Na acht weken was de DJ het zo zat om thuis te zitten dat hij de zenderbaas gisteravond een Tweet stuurde.