Vandaag presenteerde Trijntje Oosterhuis het lied waarmee ze namens Nederland het Songfestival in Wenen volgend jaar hoopt te winnen. De eerste reacties zijn erg positief: een catchy nummer, blijft lekker hangen (vooral bij de Y), goed gezongen.

Maar de vraag is of we blij moeten zijn met deze positieve reacties. Vorig jaar werd de inzending van The Common Linnets volledig afgebrand en toen werden we tweede. 

Verder vrezen mensen dat we het liedje misschien te vroeg lanceren. Alleen de bijdragen van Hongarije en Litouwen zijn bekend, verder nog niets.

'Zijn we niet te vroeg?', vraagt Paul de Leeuw zich op Twitter af.

Toch zijn er ook twijfels; sommigen vinden het een prettig nummer, maar niet de WOW-factor hebben om te kunnen winnen. Sommigen vinden het op Maywood lijken. Anderen vinden het helemaal niks. 

Op EenVandaag.nl staat overigens een filmpje online van de presentatie van vanmorgen! 

'Instagram helemaal niet groter dan Twitter'

'Instagram groter dan Twitter', kopten veel media gisteren. Maar die vergelijking gaat misschien niet helemaal op, aldus een blog op Slate.com. Instagram heeft weliswaar nu meer maandelijks actieve gebruikers dan Twitter (3 miljoen tegenover 2,84 miljoen), maar dat wil niet automatisch zeggen dat het medium ook echt groter is.

Dat kan en mag niet de enige maatstaf zijn. Andere factoren die belangrijk zijn, zijn de hoeveelheid tijd die gebruikers doorbrengen op het netwerk, de hoeveelheid dingen die ze posten, en het aantal mensen dat de geposte content ziet. Tel je die factoren allemaal mee, dan is Twitter nog steeds de grootste.

Dat wil niet zeggen dat Twitter geen probleem heeft. Het aantal nieuwe gebruikers neemt steeds verder af. En dat kan komen doordat het netwerk voor nieuwe gebruikers soms intimiderend kan zijn en moeilijk om erin te komen. Wie volg je? Wat zijn de sociale codes? Wat kun je wel en niet posten? Niet iedereen begrijpt dat meteen. Dan is een leuk fotootje op Instagram plaatsen inderdaad heel wat eenvoudiger. 

Best betaalde muzikanten 2014

De best verdienende artiest van 2014 is Dr. Dre is met een inkomen van 620 miljoen dollar (zo'n 498 miljoen euro). Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van Forbes. Helmaal tekenend voor zijn muzikale carrière is het misschien niet, want de producer dankt het recordinkomen vooral aan de verkoop van zijn koptelefoonmerk 'Beats' aan Apple, dat hem drie miljard dollar (2,4 miljard euro) opleverde.

Beyoncé staat met 115 miljoen dollar (92 miljoen euro) op de tweede plek van best verdienende artiest. De zangeres draaide haar beste jaaromzet ooit met haar wereldtournee, album en campagnes voor bedrijven als Pepsi en H&M.

De top vijf wordt compleet gemaakt door The Eagles (100 miljoen dollar), Bon Jovi (82 miljoen dollar) en Bruce Springsteen (81 miljoen dollar). Allemaal artiesten die hun jaarinkomen voor het grootste deel verdienden met hun grote tournees.

Door de dalende platenverkoop en digitalisering zijn concerttours hét verdienmodel voor artiesten. Bon Jovi verklapt aan Forbes overigens wel het geheim om veel geld over te houden: namelijk zuinig zijn tijdens je tour. "Ik denk dat het verstandig is om efficiënt te zijn. Ik ken grote bands waar ieder bandlid een persoonlijke assistent en eigen beveiliging heeft. Wij hebben geen beveiligers. Sjouw lekker je eigen tassen!"

Overigens is overlijden het beste wat je kunt doen als artiest, want Michael Jackson verdiende het afgelopen jaar 150 miljoen dollar. Flink meer dus dan Beyoncé. 

Blendle opent een pop-up store in Utrecht

De online kiosk Blendle opent zaterdag een pop-up-store in winkelcentrum Hoog Catharijne, op de route van het centrum van Utrecht naar het centraal station. In de popup-store zullen complete papieren kranten en tijdschriften liggen, maar hoeven mensen alleen te betalen voor de stukken die ze leuk vinden. Bezoekers kunnen zelf de gekozen artikelen uit de papieren kranten en tijdschriften scheuren, en betalen gemiddeld zo’n €0,20 per artikel. Als een artikel niet bevalt kunnen bezoekers hun geld terug vragen.

Blendle gaat ook Blendle-cadeaubonnen verkopen. Daarmee kunnen bezoekers op Blendle.com doorgaan met scheuren, maar dan virtueel. Op Blendle.com kunnen gebruikers alle kranten en tijdschriften doorbladeren, maar betalen ze alleen voor de stukken die ze lezen. Ook online kunnen gebruikers voor artikelen die niet zijn bevallen hun geld terugvragen.

Blendle-oprichter Alexander Klöpping opent de winkel zaterdag om 16.00 uur. “Een groot deel van het Blendle-team zal aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Normaal gesproken zitten ze de hele dag alleen maar achter hun computer, dus het is wel goed voor die jongens dat ze eens buiten komen. Daarnaast vinden we het leuk om eindelijk een deel van onze 167.000 gebruikers in het echt te spreken. En waarschijnlijk zijn er nog steeds veel mensen die Blendle niet kennen - die mensen krijgen een Blendle-ballon.”