Terwijl de EU zich druk maakt over een maximum wattage van stofzuigers is er deze weken misschien wel iets veel energie-verslindenders aan de hand: onze massale kerstverlichting. Complete huizen en tuinen worden dusdanig verlicht dat het zelfs vanuit de ruimte te zien is.

Dat stelt de NASA. De NASA heeft foto's gepubliceerd van de verlichting. Ze kunnen de feestverlichting vaststellen dankzij het gebruik van het nieuwe VIIRS instrument, dat dagelijks lichtpatronen op de aardbol vastlegt.

NASA onderzoeker Miguel Roman zegt verrast te zijn dat de licht-activiteit in december vanuit de ruimte zo duidelijk is waar te nemen, vooral in de buitenwijken van grote Amerikaanse steden. Huizen hebben grote tuinen in die wijken, daarnaast houden Amerikanen van kerstverlichting. De lichtintensiteit is tot 50% meer tijdens de feestdagen. Voor meer foto's, kijk op de flickr pagina van NASA.

Nieuwe Revu trekt iets te snel conclusies

De Nieuwe Revu kondigde om 12.00 uur op basis van 'een anonieme bron bij het ministerie van VWS' de val van het kabinet aan. Al snel bleken ze het verhaal niet hard te kunnen maken en liet de anonieme bron ook niks meer van zich horen. Uiteraard leverde dit veel hoongelach op bij twitteraars voor het weekblad, waar het toch al niet zo goed mee gaat. De pagina met het artikel was kort na de tweet offline gehaald.

#Kerstcrisis: mensen zijn vertrouwen in politiek kwijt

Mensen vinden de oplossing van de kerstcrisis (het doordrukken van een weggestemde wet) een middelvinger naar de democratie, zo valt te lezen in reacties op Social Media. 

Een tweet van Frans Weisglas gisteravond werd honderden keren geretweet: 

Mensen zijn het vertrouwen in dit kabinet, maar misschien wel in de hele politiek, kwijt.

Het interview dat de Volkskrant had met Duivesteijn wordt ook veel gedeeld. Hieruit blijkt zijn zeer persoonlijke reden tegen de zorgwet te stemmen. Duivesteijn is ernstig ziek en kreeg bij het ene ziekenhuis te horen dat hij was uitbehandeld maar kon in een ander ziekenhuis toch terecht voor een behandeling. Met de voorgestelde nieuwe Zorgwet had dat niet gekund. Bovendien stemde hij tegen omdat de PvdA in het verkiezingsprogramma van 2012 zeer hard stelling nam tegen de marktwerking in de zorg. Met andere woorden: de PvdA-stemmer wil dit niet. Deze houding wordt alom gerespecteerd op social media.

En er was nog een tweet van een fake account van Alexander Pechtold, die zelfs door politieke journalisten en een kamerlid werd geretweet omdat ze dachten dat het van de echte Alexander Pechtold was. 

De tweet luidde: "Mocht de PvdA geen orde op zaken weten te stellen binnen haar gelederen nu, begint wat D66 betreft morgenochtend de campagne". Onder andere CDA-kamerlid Pieter Omtzigt retweette het. Maar nadat hij er door twitteraars op werd gewezen dat het niet het account van de echte D66 voorman betrof, maakte hij de retweet ongedaan. Misschien was de wens de vader van de retweet.

Greet Hofmans-documenten openbaar gemaakt

Onderzoeksjournalist Eric Hennekam zette een verslag online van een ondervraging van Greet Hofmans in 1950. De vriendin en veelbesproken geestelijk adviseur van toenmalig Koningin Juliana werd in 1948 door Prins Bernhard naar Soestdijk gehaald om de oogziekte van Prinses Marijke te behandelen.

Op 15 april 1950 werd ze door een groep 'Specialisten' (theologen en artsen) in Hattem uitgenodigd om vragen te beantwoorden over haar werk en denkwijze. Het vuur werd haar na aan de schenen gelegd en het wantrouwen is groot. De conclusie van de avond was dat 'Hofmans abnormaal is en buiten iedere werkelijkheid staat'. 'We moeten ons ervan onthouden mensen te adviseren naar haar toe te gaan'. Toch kon ze daarna nog 6 jaar (tot 1956) aan het Hof werkzaam blijven. De stukken zijn afkomstig uit het Nationaal Archief en zijn nu voor het eerst openbaar gemaakt, door Hennekam. 

Tips voor de kerstborrel

Het is de vrijdag voor kerst en dat betekent veel kerstborrels op kantoren vanavond. Voor the New York Post aanleiding om tips te geven voor de verschillende soorten collega's die je daar elk jaar weer tegenkomt. Een kleine greep uit hun lijst:

De getrouwde flirter: Als een getrouwde collega avances maakt, blijf bij een maatje en als het echt uit de hand loopt, herinner je collega eraan dat hij/zij getrouwd is

De Party Animal: Als je party-hardy collega niet is te stoppen en door wil gaan terwijl het al is afgelopen, duw hem/haar in een taxi en betaal de rit naar huis alvast vooruit

De netwerker: verpest ieder feestje door altijd onrustig om zich heen te kijken of er iemand belangrijkers met een hogere functie in de buurt is om mee te gaan praten. Oplossing: ontloop de netwerker door zelf degene te zijn die met de baas aan het praten is. Want van alleen hard en goed werken komt zelden iemand hogerop, luidt het advies.