De wolf in Drenthe laat ons nog niet los. Er worden steeds weer nieuwe foto's geplaatst op social media van het dier dat zaterdagochtend voor het eerst werd gezien. Opvallend is echter wel dat veel foto's van accounts komen met maar 1 tweet. Nieuwe accounts dus. Van mensen die verder niet te verifiëren zijn. 

Dat doet de vraag rijzen hoe betrouwbaar die foto's zijn. Volgens sommigen lijkt de vandaag geposte foto van de wolf 'bij de Action in Hoogezand' bijvoorbeeld helemaal niet op de omgeving van de Action bij Hoogezand. En op de eerste foto's na zijn de andere foto's van het normaal zo schuwe dier ook van zeer dichtbij genomen. 1 April is niet ver meer weg. En de resultaten van het onderzoek dat gedaan wordt naar het dode schaap worden.... over 2 weken bekend gemaakt. Zouden we dan in het ootje genomen worden?

In New York is men ook in de ban van de wolf. Daar vertonen wolven zich in woonwijken in The Bronx. Op verschillende beveiligingscamera's zijn ze 's nachts te zien in straten en tuinen van mensen.  

'We worden dommer door smartphones'

Hoeveel telefoonnummers -behalve je eigen- ken je nog uit je hoofd? De kans is groot dat het er niet zo veel zijn. Het gebruik van smartphones maakt onze hersens zo lui dat we stoppen met nadenken. Dat bijkt uit een onderzoek van de University of Waterloo, gepubliceerd in het tijdschrift Computers in Human Behavior. Het gemak waarmee we met 1 druk op de knop iemands telefoonnummer te pakken hebben of een restaurant kunnen vinden, maakt dat we minder zelf over dingen nadenken. En dat maakt onze hersens lui. 

Volgens de onderzoekers zouden vooral intuïtieve denkers eerder geneigd zijn de Smartphone te pakken om iets op te zoeken, dat ze eigenlijk door zelf na te denken ook hadden kunnen bedenken. Ze zouden niet bereid zijn om de extra inspanning te leveren om zelf na te denken. Dit in tegenstelling tot analytische denkers die wel het probleem eerst zelf proberen te analyseren door logisch na te denken. Zeer intelligente mensen zijn meer analytisch en minder intuïtief bij het oplossen van problemen, volgens de onderzoekers. 

Reacties Facebook voetbalselfie Leroy Fer bestraft

Als je op Facebook discriminerende uitingen wilt doen, kun je maar beter een anoniem account aanmaken (of ermee stoppen). Het OM heeft vandaag namelijk drie verdachten een boete opgelegd van 360 euro voor hun op Facebook geplaatste reactie op de ‘voetbalselfie’ die Leroy Fer van Memphis Depay en acht andere donkere spelers van het Nederlands elftal plaatste. Medewerkers van OM Amsterdam die gespecialiseerd zijn in de strafrechtelijke aanpak van discriminatie beoordeelden de drie reacties van verdachten als ‘strafbare uitlatingen’.

Naar aanleiding van een groot aantal negatieve reacties werd er door het OM een onderzoek gestart. Na onderzoek door de Amsterdamse politie is van de drie personen de identiteit vastgesteld. Deze drie verdachten, woonachting in de regio’s Den Haag, Rotterdam en Breda, zijn nu door de lokale politie-eenheden gehoord. De officieren van justitie van de betreffende parketten hebben de drie verdachten elk een transactie van 360 euro voorgesteld. Wordt de transactie niet betaald, dan zal diegene door het OM gedagvaard worden en alsnog voor de rechter dienen te verschijnen.

De onderzoekers lieten een groep van 600 mensen verschillende opdrachten uitvoeren en komen tot een belangrijke conclusie: "Ons onderzoek biedt ondersteuning voor een verband tussen intesief smartphone gebruik en een verlaagde intelligentie". 

Ton Elias trapt in phishing scam

VVD Tweede Kamerlid Ton Elias, die voorzitter was van de parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek deed naar de ICT blunders van de overheid, heeft nu zelf een blunder begaan. Vanochtend twitterde hij: 

DRINGEND VERZOEK aan Microsoft: wilt u mij niet meer tien keer per dag thuis laten bellen vanuit India voor marketingdoeleinden? #Microsoft

Waarop een medewerkster van Microsoft Nederland hem fijntjes liet weten:

Beste .@TonElias, dit is niet @microsoftnl die je belt. Wij zouden je nooit bellen om paswoorden te vragen. Dit is phishing, dus crimineel.