Ben je vandaag al extra vriendelijk geweest tegen bekenden en vreemdelingen? Het is vandaag Internationale Doe Vriendelijk Dag.

De dag is ontstaan in Nieuw Zeeland en bedoeld om één dag in het jaar extra je best te doen om vriendelijk te zijn tegen anderen. De initiatiefnemer Josh de Jong stond in 2004 in de file en het viel hem op hoe agressief en geïrriteerd mensen tegen elkaar deden. Het jaar daarop organiseerde hij de eerste Doe Vriendelijk Dag. En daar is een hele beweging uit voort gekomen die nu wereldwijd initiatieven neemt of ondersteunt om vriendelijker tegen elkaar te zijn, de Random Acts Of Kindness Foundation.

Op Twitter doen sommige mensen dapper mee met #doevriendelijkdag. Maar uiteraard zijn er ook mensen die er niks van moeten hebben en het maar onzin vinden. Die twitteren vandaag bijvoorbeeld sarcastisch ‘wat zit je haar leuk’ naar iedereen.

Paul McCartney mag Grammy’s afterparty niet in

Hij heeft achttien Grammy's gewonnen en met zo’n beetje elke grote artiest ter wereld opgetreden of samengewerkt. Toch werd ex-Beatle Sir Paul McCartney maandagnacht geweigerd bij een afterparty van de Grammy’s. Hij probeerde een feestje van rapper Tyga binnen te komen, maar werd aan de deur tegengehouden. Bekijk hier de video op TMZ.

“Hoe VIP moet je wel niet zijn om hier binnen te komen?” vraagt McCartney verbaasd aan Foo Fighters drummer Taylor Hawkins, die ook niet naar binnen mag. “We moeten snel een hit scoren jongens”, grapt hij. Hij probeert het daarna nog een keer maar de portier is onverbiddelijk, en dus stapt McCartney maar weer in de auto. 

Rapper Tyga laat weten dat hij weliswaar gastheer was maar niet over het deurbeleid ging. En McCartney haast zich nu te zeggen dat hij voor de deur van het verkeerde feestje stond. Hij was uitgenodigd voor de afterparty van Mark Ronson, een paar deuren verder. Tuurlijk.

Nieuwe compositie Mozart ontdekt

Een nieuw ontdekte compositie van Mozart is gisteren voor het eerst uitgevoerd in Tsjechië. Het gaat om een stuk uit 1785 dat onlangs in archieven van het Nationaal Museum in Praag werd teruggevonden. Mozart schreef het samen met componist Salieri, hetgeen de theorie dat beiden elkaar zouden haten, tegenspreekt.

Het is een cantate en heet 'Per la recuperata salute di Ofeliaa' en werd gisteren op een klavecimbel uitgevoerd in het Tsjechisch muziekmuseum.

Bekijk hier de video van de uitvoering:

Fries komt in Google Translate

Goed nieuws voor iedereen die geen Fries verstaat en kan lezen. De taal wordt opgenomen in Google Translate. Vanaf donderdag kun je via Google Translate alle Friese teksten vertalen in andere talen of andersom.

Dit is mogelijk gemaakt dankzij vele vrijwilligers die afgelopen september ruim een half miljoen Engelse woorden in het Fries hebben vertaald en ingevoerd in het Google Translate systeem. Dit gebeurde tijdens zogenaamde vertaalmarathons, onder meer georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, de enige universiteit waar je Fries kunt studeren.

Fries is niet de enige minderheidstaal in Google Translate. Je kunt ook dingen vertalen in het Baskisch, Welsh en Catalaans.