De homogemeenschap heeft er hard voor gestreden: homo-emoji’s die te gebruiken zijn op sociale netwerken als Facebook, Twitter en Whatsapp. Dus in plaats van een traditioneel man- en vrouwpoppetje zijn er nu ook man-man en vrouw-vrouw emoji’s die elkaars hand vasthouden. 

Niet iedereen is daar echter blij mee. De Indonesische overheid wil ze verbieden. Ze hebben de sociale netwerken en chatdiensten opgedragen de homo-icoontjes te verwijderen. Als ze dat niet doen, riskeren ze de kans op een ban in Indonesië.

'Zulke inhoud is niet toegestaan in Indonesië, gebaseerd op onze culturele wetten en religieuze normen', zegt een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Cultuur en Informatie tegenover persbureau AFP. Hij zegt zich vooral zorgen te maken dat de emoji's in de smaak gaan vallen bij kinderen.

Homoseksualiteit is niet illegaal in Indonesië maar de regering overweegt wel om seks met iemand van hetzelfde geslacht strafbaar te stellen met de doodstraf. Momenteel is homoseksualiteit alleen strafbaar in de provincie Atjeh. 

Grammys vol primeurs

Aanstaande maandag is het zover: dan worden de belangrijkste muziekprijzen uitgedeeld in Amerika, de Grammys. Dat is altijd een bijzondere avond, maar er staat ons dit jaar een aantal primeurs te wachten.

Zo worden de prijzen zelf, de Grammy Awards, uitgerust met een camera zodat de kijkers van dichtbij kunnen zien hoe de winnaars op de prijs reageren. Deze zogenaamde GrammyCam is een gopro die is ingebouwd in de voet van de award en die in verbinding staat met de regiewagen.

Maar ook om de uitzending heen gebeuren er nieuwe dingen. Zo zal in een reclameblok van het live TV-verslag een videoclip worden vertoond van de nieuwe single van Gwen Stefani, Make Me Like You.

Op zich al bijzonder, maar wat helemaal uniek is, is dat de videoclip helemaal live zal worden uitgevoerd. Dit past helemaal in de nieuwe Amerikaanse TV traditie, vorige week was een live uitvoering van de film Grease een enorme kijkcijferhit in de VS. 

Debatleider kan Bernie Sanders' verhalen van vroeger niet meer horen

Een opvallend moment in het debat tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders vannacht. Toen Hillary Clinton zei dat zij Henry Kissinger als voorbeeld zag, wilde Bernie Sanders daar wel wat over kwijt. Maar toen als hij als een opa verhalen uit de oude doos haalde (namelijk Vietnam) kon 1 van de debatleiders het niet meer aan. Je moet goed luisteren, maar dan hoor je haar verzuchten ‘Oh God’. Niet wetende dat haar microfoon nog openstond. Het fragment wordt veel gedeeld in Amerika vandaag.

Belgisch bruidspaar vraagt Lego als bruidskado

Een aanstaand bruidspaar in België heeft wel een heel bijzondere wensenlijst voor hun gasten. Waar anderen om een uitzet vragen of een envelop met inhoud, willen

Ine Lemmens en Bert Rijken uit Halen graag legosteentjes. 5.197 om precies te zijn. En geen willekeurige steentjes, maar steentjes waarmee je de Millennium Falcon, het bekende ruimteschip uit Star Wars minutieus na kunt bouwen.

De originele doos hiervan kost een godsvermogen en dus hebben ze precies in kaart gebracht welke steentjes er allemaal voor nodig zijn. En die kunnen de gasten alvast op een speciale site voor het bruidspaar bestellen. Ruim voor de bruiloft graag (die op 4 mei is) zodat het stel het ruimteschip nog vantevoren kan bouwen. Ze willen de Millennium Falcon namelijk als pronkstuk in de feestzaal te plaatsen.

 Er zijn inmideels 400 legoblokjes binnen. Als je niet bent uitgenodigd maar het bruidspaar toch wilt steunen dan kan dat. De website waarop je lego voor ze kunt bestellen is lego.rijken-lemmens.be.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.