De Oscaruitreiking was dit jaar politieker dan ooit, zo leek het. Natuurlijk ging het over #OscarsSoWhite (met briljante grappen van Chris Rock), maar ook over de opwarming van de aarde, over seksuele diversiteit en over seksueel geweld.

Voor dat laatste vroeg Lady Gaga aandacht met een prachtige lied. Aan het einde van het optreden kwamen 50 slachtoffers van seksueel misbruik het podium op.

Na afloop omhelsde Oscar winnares Brie Larson uit het zicht van de camera’s alle slachtoffers die het podium afkwamen.

Lady Gaga bedankt deze slachtoffers voor hun moed in een Instagram bericht: 

Thank you for standing next to me on stage. Thank you for all the things you said, for listening to my story and sharing yours. I will never forget it. 50 survivors, so brave, relentless determination.

https://www.instagram.com/p/BCXaLyApFMb/

En zangeres Kesha, die in een rechtszaak is verwikkeld met haar voormalige manager die haar seksueel zou hebben misbruikt, bedankte Gaga voor dit optreden

Overigens ging er ook het één en ander mis bij de uitreiking. Zo vonden veel mensen het opvallend, zo niet ongepast, dat de regisseur van de Holocaust-film ‘Son of Saul’ het podium afgedirigeerd werd met muziek van Wagner: de favoriete anti-semitische componist van Hitler.