BumaStemra directie-voorzitter Hein van der Ree is boos. Staatssecretaris Fred Teeven besliste een paar jaar geleden dat de topsalarissen bij auteursrechtenorganisaties omlaag moeten, maar Van der Ree komt nu in actie tegen dat besluit. Dat blijkt uit een brief van Van der Ree die het VPRO programma 3voor12 in handen heeft.

Het ministerie plaatste de auteursrechtenorganisatie onder de zogenaamde WNT (wet normering topinkomens), wat ibetekent dat het salaris van Van der Ree de komende jaren teruggebracht moet worden tot dat van een minister. (178.000 euro). Maar Van der Ree dreigt nu een civiele procedure aan te spannen tegen de staat.

De salarissen van Van der Ree en toenmalig financieel directeur Cees van Rij werden in 2011 voor het eerst opgenomen in het jaarverslag. Toen bleek dat Van der Ree ruim 300.000 euro verdiende. Het laatste jaarverslag (over 2013) meldt zelfs een totale beloning van 447.000 euro voor Van der Ree, en 347.000 voor financieel directeur Kettellapper. Voor nieuwe arbeidsovereenkomsten gold de WNT-norm al, vanaf 2017 moeten ook bestaande contracten over een periode van drie jaar afgebouwd worden.

 

In zijn brief aan het bestuur stelt Van der Ree dat het ministerie te ver gaat met zijn bemoeienis, en dat hij vindt dat BumaStemra als goed werkgever zijn arbeidscontract zou moeten verdedigen. Op de bestuursvergadering van 3 september 2014 is juist besloten dat niet te doen.

Het bestuur van BumaStemra beraadt zich nu op de wens van de directeur. Er wordt zelfs gesproken over een afkoopsom, maar die zal niet hoger zijn dan 75.000. 

Bette Midler zingt de tweets van Kim Kardashian

De tweets van Kim Kardashian blinken niet uit in diepgang. Maar als je de teksten van haar tweets zing, wordt het dan misschien beter? Dat wilde de Amerikaanse talkshowhost Jimmy Kimmel uitproberen en dus vroeg hij Bette Midler om een aantal tweets van mevrouw Kardashian live in zijn programma te zingen. Kijk en oordeel zelf.

Waterschaps-verkiezings-kandidaten doen rapbattle

Volgende week mag je niet alleen stemmen voor de Provincale Staten maar ook voor het waterschap. Alleen de campagne voor die waterschapsverkiezingen lijkt een beetje onder te worden gesneeuwd door die van de Provinciale Staten. Daar moet verandering in komen, dachten twee kandidaat bestuurders. Op Omroep Brabant staat een filmpje van kandidaat-bestuurders Louis van der Kallen (Bergsche Sociaal Democraten) en Ad van der Wegen (PvdA) die zich op scholengemeenschap Roncalli in Bergen op Zoom zich lieten verleiden tot een heuse rapbattle.

Slecht idee, niet doen, rappen is een kunst, denk je dan al snel. En inderdaad. 

De Partij van de Arbeid begint. “Met die blauwalgenstrijd. Al die ecologen met hun natuurlijk behoud hebben jammerlijk gefaald, maak het zo maar weer zout.” Repliek van Van der Kallen: “De natuur vraagt geduld want evenwicht komt later. Opnieuw investeren lijkt me helemaal niet goed. Hou dus je hand op de knip en laat het dus zoet.”

Petitie voor Jeremy Clarkson

De geschorste Britse Top Gear-presentator Jeremy Clarkson wordt massaal gesteund door de kijkers. Een online petitie om hem weer aan het werk te krijgen is al meer dan 280.000 keer ondertekend. De presentator werd door de BBC geschorst nadat hij een producer had geslagen omdat er geen avondeten was. Voor de Britse omroep was de maat vol. Clarkson was namelijk al eerder al gewaarschuwd nadat hij voor de zoveelste keer een racistische opmerking had gemaakt. Niet alleen de petitie op Change.org wordt ingezet om de BBC onder druk te zetten. Op Twitter is de hashtag #BringBackClarkson trending topic, volgers steunen daarmee massaal de Britse presentator.

Ook Jeremy Clarkson zelf heeft gereageerd op Twitter. "Ik heb een aantal behoorlijk goede oorlogsdocumentaires gemaakt. Ze kunnen ook daar eentje van uitzenden", grapt de presentator. De BBC liet weten onderzoek te doen naar Jeremy. De resterende drie tv-shows van Top Gear in de huidige serie zijn door de BBC geschrapt. Britse media vragen zich af of ze ooit nog uitgezonden worden. Clarkson zelf zei tegen The Sun "rustig een pintje te vatten'' en stil af "te wachten tot dit overwaait''. Het Top Gear-team zou vandaag weer gaan filmen, maar dat gaat ook niet door.