Waarom sterven als je jezelf ook kunt 'uploaden' voor een eeuwig leven? Als het aan de zogenaamde 'transhumanisten' ligt, zijn wij de laatste sterfelijke generatie. De Ierse journalist Mark O’Connell brengt in zijn zojuist uitgekomen boek 'De Mensmachine' deze wondere wereld in beeld. Transhumanisten houden zich bezig met radicale levensverlenging door middel van versmelting van mens en techniek. Ze geloven dat ze de dood kunnen voorkomen door technologie. Trendwatcher Lieke Lamb: "Het zijn enorme technofreaks. Het is bijna een soort religie. Door de techniek hopen ze in andere lichaamsvormen te reïncarneren."

Lamb las het boek en vertelt erover bij Radio EenVandaag: "Ik ben geen believer, maar het fascineert me mateloos. Het betuigt van veel hoogmoed om voor altijd te willen leven. Voor mij mag het op een dag wel voorbij zijn." Maar de technische nieuwsgierigheid van de transhumanisten herkent ze weer wel: "Ik zou mijn hersenen zo laten uploaden."

Bij Lamb kwamen door het lezen van het boek enorm veel moeilijke ethische vragen op: "Ik heb er van wakker gelegen. Hoe gaan we hier mee om? Gaan we ingrijpen in de hersenen? Zou ik mijn dochter, die autisme heeft, willen veranderen? En wie ben ik die dat eventueel zou willen? Misschien wil zij mij wel veranderen!" Enorm technisch onderbouwd is het boek echter niet, erkent Lamb. Maar door die existentiële vragen is het wel een boek dat bij haar beklijft.