“Uitermate frustrerend,” vindt directeur van het Amsterdam Museum Paul Spies het dat hij een deel van zijn collectie maar zo zelden met het publiek kan delen. Door hun omvang moeten zijn schuttersdoeken uit de Gouden Eeuw meestal in het depot blijven. Het Rijks Museum kampt met hetzelfde probleem. Dat wil zeggen, tot eind november. Dan wordt in de Amsterdamse Hermitage een tentoonstelling geopend waar meer dan dertig monumentale groepsportretten uit de beide musea permanent zullen worden tentoongesteld. 

De werktitel luidt: Gallery of the Golden Ages.

“Dat we in de Hermitage terecht kunnen, klopt historisch ook zo mooi,” vertelt een verheugde Spies tegen EenVandaag. “In het pand van de Hermitage zat eeuwen lang een liefdadigheidsinstelling, die vanouds werd gerund door regenten. En dat zijn nou juist degenen van wie groepsportretten werden gemaakt.”

De groepsportretten van de burgerij (bekijk ze rechtsboven deze pagina) zijn uniek in de wereld en vertellen het verhaal van het voor Nederland zo typerende burgerschap. De musea benadrukken dat het allemaal topstukken zijn en geen winkeldochters. In een vleugel van de Hermitage zijn straks Rembrandts Anatomische les van Dr. Deijman en schuttersportretten van onder anderen Govert Flinck en Cornelis Troost te zien.

Rembrandt - ©

Pickenoy Rijksmuseum - ©

Pickenoy en de Keyser - ©

Pickenoy Amsterdam - ©

Flinck - ©

Backer - ©