Het kost veel topsporters moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Sportbonden hebben amper budget omdat NOC*NSF miljoenen minder te besteden heeft. Steeds meer topsporters zijn dan ook veel tijd kwijt aan het zoeken naar geld en er zijn zelfs sporters die door geldgebrek moeten stoppen.

“Ik had deze zomer op de Olympische Spelen in Rio willen staan,” zegt Jansien van Dijk. Jarenlang trainde ze keihard om tijdens de moderne vijfkamp uit te komen voor ons land. Een jaar geleden heeft ze de handdoek in de ring gegooid omdat het financieel niet meer vol te houden is. “De vijfkamp is heel klein in Nederland. Je moet fulltime kunnen trainen als je dat op topniveau wilt doen.”

Sportmarketeer Jordy Halapiry ziet steeds vaker sporters die moeite hebben om aan geld te komen. “Je kent natuurlijk de voetballers op het EK. Dat zijn de uithangborden maar alles wat daaronder zit, daar geldt bijna voor iedere sporter hetzelfde: hoe kom ik aan geld om mijn sportcarrière te financieren? Het heeft er volgens Halapiry alles mee te maken dat de Lotto minder geld overmaakt naar NOC*NSF waardoor veel kleine sportbonden nog maar amper budget hebben.

Het betekent in de praktijk dat sporters steeds creatiever moeten zijn om aan geld te komen. Halapiry raadt aan om jezelf als merk te profileren en daar een merk bij te zoeken. Maar geld ophalen kan ook met behulp van crowdfunding. Pelle Baas heeft een paar jaar geleden het platform Wijzijnsport.nl opgericht. Daar hebben sporters inmiddels al 500.000 euro opgehaald. Het gaat vaak om een paar duizend euro per sporter waarmee ze bijvoorbeeld een trainingskamp kunnen bekostigen.

Hoewel de Olympische droom van Jansien van Dijk is gedoofd heeft ze nu wel een ander doel: “Ik heb zelf ondervonden dat mijn droom in duigen viel. Dat gun ik niemand. Daarom wil ik me er hard voor maken dat het andere sporters niet overkomt.” Ze helpt nu jonge talentvolle sporters met het vinden van sponsoren.

Vanavond haar verhaal in EenVandaag. Bekijk hier alvast een deel van de reportage: