Het coalitieoverleg over de opvang van illegalen gaat maandag verder. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat vanmiddag na nieuw overleg tussen VVD en PvdA in het Torentje van premier Mark Rutte. 

De top van de coalitie praat al sinds dinsdagavond over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland recht hebben op opvang en eten ('bed, bad en brood').

Samsom uitte vertrouwen in een goede afloop van het overleg met de VVD. ,,Een akkoord lukt wel denk ik.'' Hij benadrukte dat er vorderingen worden gemaakt en dat er geen haast is. ,,We moeten wel wat dingen laten uitzoeken, ook technische dingen. We moeten ons niet laten opjagen en een beetje rust zou iedereen goed kunnen doen.'' Samsom herhaalde dat de kwestie complex is, zeker net zo complex als de zorgcrisis in het kabinet afgelopen december.

Uitspraak Comité van Ministers

De top van de regeringscoalitie van VVD en PvdA zat sinds het middaguur weer bijeen voor overleg over de vraag of Nederland illegalen basisopvang moet bieden of niet. Aanleiding voor de kwestie was een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa. Die uitspraak wordt zeer verschillend geïnterpreteerd. De PvdA vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers in afwachting van hun uitzetting recht hebben op onderdak en eten ('bed, bad en brood'). De VVD is daar op tegen, de liberalen vrezen dat dat nog meer asielzoekers aantrekt.

Aan tafel in het Torentje van premier Mark Rutte zaten behalve de premier zelf ook PvdA-leider Diederik Samsom, vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel). Premier Mark Rutte liet de ministerraad schieten voor het overleg.

De VVD hield vanmorgen topberaad over de illegalenkwestie op het ministerie van Algemene Zaken. Daarbij schoof Rutte ook aan. Het is uitzonderlijk dat de premier de ministerraad laat schieten.

In EenVandaag vanavond een verslag vanuit Den Haag. Ook spreken we met politiek commentator Kees Boonman over de situatie in Den Haag. Verder de uitslag van een peiling onder leden van het EenVandaag Opiniepanel.