Het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, maakte donderdag bekend dat plaatsvervangend directeur Justin Forsyth ontslag heeft genomen. Zijn vertrek volgt op bezorgde berichten van Save The Children UK (daar werkte hij vóór Unicef) over ongepaste opmerkingen en gedrag van Forsyth in 2011 en 2015.

Forsyth was in die jaren toen algemeen directeur van de Britse liefdadigheidsorganisatie. In beide gevallen heeft hij zijn 'welgemeende excuses' aangeboden aan de betrokken drie vrouwen.

Omvang van het probleem

De wantoestanden bij de organisatie staan niet op zichzelf, blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder 1.500 hulpverleners die te maken hebben gehad met seksueel geweld. Hoewel het onderzoek dateert uit 2017, geven de cijfers een idee van de omvang van het probleem bij andere organisaties. Bijna de helft van de vrouwen die meewerkten zegt tegen hun zin aangeraakt te zijn. 10% van de hulpverleensters is aangerand en 4% geeft zelfs aan verkracht te zijn. En opvallend: bijna alle daders waren mannelijke collega’s.  

Plan International

In februari werd bekend dat medewerkers van Oxfam Novib seksfeesten zouden hebben georganiseerd in Haïti. Ook Plan International - vroeger Foster Parents Plan - lag flink onder vuur.  Bij de organisatie zijn tussen juli 2016 en juli 2017 minstens zes gevallen van seksueel misbruik geweest waarbij kinderen het slachtoffer waren. Dat heeft Plan Nederland, de Nederlandse tak van de hulporganisatie, aan zijn donateurs laten weten, meldt de NOS.

Bij de gevallen waren een medewerker van Plan International en vijf externen betrokken. Allemaal zijn ze ontslagen. Tegen vijf van de zes is aangifte gedaan. Volgens Plan Nederland zijn er geen Nederlanders bij betrokken.