Hij is de maker van één van de bekendste foto’s ter wereld: het Afghaanse meisje. De Amerikaanse fotograaf Steve McCurry wordt nog elke dag herinnerd aan die iconische afbeelding.

De veelvuldig bekroonde McCurry beleefde zijn doorbraak toen hij in 1979 vlak voor de Russische invasie illegaal de Afghaanse grens overstak. Hij reisde mee met de moedjahedien en zag hoe volledige dorpen in het land verwoest werden. De filmrolletjes smokkelde hij het land uit door ze in zijn Afghaanse kleding te naaien. McCurry was de eerste fotograaf die de oorlog in Afghanistan in beeld bracht. 

The Afghan Girl

En hij blijft betrokken bij het land. In 1984 ziet hij in een Afghaans vluchtelingenkamp, in een tent waar les gegeven wordt, een meisje zitten. Haar groene ogen vallen hem direct op. Hij fotografeert eerst andere kinderen voordat hij de foto van de 12-jarige Sharbat Gula neemt. Het zal uiteindelijk zijn bekendste foto worden. Volgens McCurry ging er na het verschijnen van die foto jarenlang geen dag voorbij zonder dat er een brief of een telefoontje over binnenkwam. Mensen wilden na het zien van die foto vrijwilligerswerk gaan doen in vluchtelingenkampen of het meisje helpen.

Nieuwste boek

Deze week is hij in Nederland om zijn nieuwste boek te presenteren, over zijn reis langs koffieplantages wereldwijd. In EenVandaag een interview met Steve McCurry. Wat maakt de foto van The Afghan Girl zo bijzonder? Waarom spreekt het portret zoveel mensen aan? En kun je ellende wel ‘mooi’ in beeld brengen?

Ook spreken we met fotograaf Hans Aarsman. Wat vindt hij van de foto’s van McCurry. En oorlogsfotograaf Teun Voeten werkte op dezelfde plekken als McCurry in Afghanistan. Hoe is het om onder dit soort omstandigheden als fotograaf te werken?