Maandenlang werd er in de Duitse politiek over gesteggeld, maar het lijkt er nu toch echt van te gaan komen: de Duitse ‘Maut’. Vanaf 2019 moet iedereen die met een personenauto over de Duitse snelwegen wil rijden tol gaan betalen. 

In de grensstreek worden de plannen met argusogen gevolgd. Het oorspronkelijke voorstel is - mede onder druk van de Europese Commissie en buurlanden waaronder Nederland - afgezwakt. Zo is het idee om ook tol te heffen op regionale wegen gesneuveld en zijn de tarieven verlaagd. 

Toch klinkt er in de grensregio nog volop protest. Grote bedrijven in het Westen van Duitsland die afhankelijk zijn van Nederlandse klanten vrezen omzetverlies. Nederlandse werknemers die over de grens werken moeten opeens extra gaan betalen om op hun werk te komen en willen daarvoor door hun baas worden gecompenseerd. En ook burgers die gewend zijn over de grens te gaan winkelen of tanken moeten opeens een vignet aanschaffen. 

Een gezelschap Nederlandse en Duitse burgemeesters vindt de plannen discriminerend en legt zich er niet bij neer. EenVandaag reist in hun kielzog mee naar Berlijn waar ze protesteren tegen invoering van de tol. Ook bezoeken we vliegveld Weeze bij Düsseldorp, net over de Nederlandse grens. 40% van de reizigers komt uit Nederland. De luchthaven vreest voor een flinke daling van het aantal passagiers. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.