Tekort aan controleurs, tijdgebrek en een haperend computersysteem, er is in het hele land veel mis met toezicht op legale vuurwapens. Tienduizenden bezitters van een vuurwapen worden nauwelijks gecontroleerd of hun vergunning op orde is. Een probleem dat binnen de politie al jarenlang bekend is en waarvoor politiemensen herhaaldelijk hebben gewaarschuwd, blijkt nu. In 1999, 2004 en 2010 verschenen er al kritische rapporten over wat er moet verbeteren. Volgens politiemensen is daar onvoldoende mee gedaan door de korpsleiding.

Pas na het schietdrama in Alphen, waarbij Tristan van der V. met legale wapens een bloedbad aanrichtte, is er serieus aandacht gekomen voor de handhaving.

Dat er iets mis is met de controle op wapenvergunningen maakte het schietdrama in winkelcentrum de ridderhof in Alphen al duidelijk. Schutter Tristan van der V. doodde zes mensen en zichzelf beschikte over een vergunning die hij vanwege zijn geestelijke problemen nooit had mogen krijgen.

Maar hoe is het in de rest van Nederland? EenVandaag maakt de balans op en ging kijken in de gesloten wereld van de schietclubs.

EenVandaag spreekt met voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP en politie onderzoeker Cyrille Fijnaut over het gebrekkige toezicht. Ook een reportage over Schietvereniging De Eendracht in Barneveld. Wat leeft er in de schietsport sinds Tristan van der V. een bloedbad aanrichtte in Alphen? Van der V. was lid van een schietvereniging. Schietsportverenigingen vrezen de dupe te worden van nieuwe, strengere regels.

Onderzoeksraad

Donderdag komt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met een groot onderzoek naar het toezicht op wapenvergunningen in Nederland. Hoe waterdicht is het systeem en hoe groot is de kans dat er ‘risicogevallen’ rondlopen? Daar heeft de Onderzoeksraad de afgelopen maanden onderzoek naar gedaan. De Raad komt met aanbevelingen voor verbeteringen en zal volgens betrouwbare bronnen opnieuw stilstaan bij wat er fout ging bij de vergunningverlening aan Van der V.