De eerste officiële toespraak van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk is goed gevallen; mensen waarderen zijn voordracht met een 8,2. De grootste groep mensen (43%) vindt zijn toespraak ook het meest indrukwekkende moment van de hele inhuldigingsdag. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 9.000 mensen.  

Zeven op de tien (70%) deelnemers geven aan dat Willem-Alexander met zijn toespraak heeft laten zien dat hij een andere koning zal zijn dan zijn moeder Beatrix. Woorden die mensen gebruiken om zijn stijl te omschrijven zijn onder andere spontaner, minder zakelijk en dichter bij de mensen.

Een kwart (25%) denkt daarnaast dat de nieuwe koning beter weet wat er in het land speelt dan zijn moeder; 58% denkt dat er geen verschil is.

Trots op Nederland

Ook het tekenen van de abdicatie in de ochtend (40%) en de koninklijke famillie die spontaan van boord ging om dj Armin van Buren een hand te geven (35%) scoren hoog als indrukwekkende momenten. Driekwart (76%) van de deelnemers geeft verder aan dat de inhuldigingsdag ze trots heeft gemaakt op Nederland.

Vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 9.232 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 1 mei 2013.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.