De Hollywood-productie ‘Dunkirk’ zou wel eens de redding kunnen zijn voor het toerisme in de Noordfranse kustplaats Duinkerke. Na alle negatieve berichtgeving over vluchtelingenkampen in de regio werd gevreesd dat het toerisme zou kunnen instorten. Maar door de positieve publiciteit rondom de film van regisseur Christopher Nolan hoopt het stadje een toeristische trekpleister te worden. Het past in een trend waarin toeristen op bezoek gaan naar filmlocaties. 

© 2017 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved

Toename aantallen toeristen

De Nederlander Onno Ottevanger werkt al 25 jaar werkt bij de VVV in Duinkerke en bereidt zich vast voor op de te verwachten toeristenstroom. Hij merkt dat door de komst van Nolan, bekend van onder andere de recente Batman-films en nu dus ook van ‘Dunkirk’, de krantenkoppen veranderden: De vluchtelingen beheersten niet langer meer het nieuws. En het effect van de verfilming van ‘Operatie Dynamo’, waarin het verhaal verteld wordt van drie Britse militairen die moesten evacueren uit de hel van Duinkerken omdat ze de opmars van de Duitsers niet konden tegenhouden, is zichtbaar. Ottevanger merkt al dat er veel meer Amerikaanse toeristen komen. 

Duinkerke is er klaar voor

En het kustplaatsje lijkt er klaar voor: zo zette Ottevanger een speciale nieuwe tour op langs historische locaties die in de film voorkomen, heeft het plaatselijke museum een metamorfose ondergaan om de nieuw stroom toeristen te herbergen en is het voormalige marine-schip de Princess Elizabeth, die in 1940 de geallieerde soldaten evacueerde, compleet gerestaureerd en tot restaurant getransformeerd. Maar wat beweegt toeristen af te reizen naar filmlocaties?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.