Ruim 70 duizend kinderen per jaar krijgen te maken met een scheiding van hun ouders. Een tiende daarvan loopt uit op een vechtscheiding en de impact op kinderen en ouders wordt nog vaak onderschat, zeggen experts. 

Kinderen moeten beter worden begeleid en signalen van ouders beter opgepikt. Over het toenemend aantal scheidingen is opnieuw discussie ontstaan, naar aanleiding van het drama rond de jongetjes uit Zeist.

In EenVandaag jongerentherapeut Masha Pinedo van Villa Pinedo, Robin (15) die gescheiden ouders heeft en Erik Gerritsen, bestuursvoorzitter van Bureau Jeugdzorg Amsterdam. Ook spreken we met Perry Stuart van de Dwaze Vaders. In Rotterdam is volgende week een conferentie van jeugdstrafrechtadvocaten, rechtbanken en jeugdzorg over de manier waarop kinderen beter gehoord kunnen worden in problematische scheidingen.

In 2010 deed het Jongerenpanel van EenVandaag onderzoek onder kinderen van gescheiden ouders. Meer dan de helft van de jongeren gaf aan betrokken te zijn bij de ruzie van de ouders en tweederde (65%) van de jongeren zei dat de scheiding voor hen problematisch was.

Zie hier de reportage die EenVandaag in 2010 over dit onderzoek maakte.