De top van politie en justitie in Amsterdam wil dat de openlijke handel in illegale vuurwapens op Europees niveau harder wordt aangepakt. Het gemak waarmee steeds jongere criminelen aan geavanceerde wapens komen en die gebruiken bij overvallen, berovingen en afrekeningen is een zorgwekkend probleem. Daarvoor waarschuwen hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg en hoofdofficier van justitie Theo Hofstee in EenVandaag.

De top van politie en justitie in de hoofdstad spreekt voor het eerst uitgebreid over de liquidaties en de jacht op de daders in een interview met EenVandaag.

Het gemak waarmee criminelen aan (geavanceerde) wapens komen is een zorgwekkend probleem dat ook bij andere vormen van criminaliteit de kop opsteekt, waarschuwen politie en justitie in Amsterdam. Zij signaleren een verjonging en verharding van de straatcriminaliteit en een toenemend vuurwapenbezit in het criminele milieu.

EenVandaag interviewde hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie Amsterdam en hoofdofficier van justitie Theo Hofstee. We doken in de zaak met misdaadjournalist Paul Vugts van het Parool, die binnenkort een boek uitbrengt over de liquidaties. Daarnaast criminoloog Jan-Dirk de Jong die onderzoek deed naar straatcultuur in Amsterdam Nieuw-West waar een aantal afrekeningen plaatsvonden.

Zowel de slachtoffers als de verdachten die zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de liquidatiereeks zijn jong (21- 35), roekeloos en het merendeel is van Marokkaanse afkomst. Waar komt dit geweld vandaan, had het voorkomen kunnen worden en wat doen de autoriteiten om het geweld te stoppen?

Ze signaleren een verjonging en verharding van de straatcriminaliteit en een toenemend vuurwapengebruik in het criminele milieu. Zoals de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld die worden beslecht met zware, semi-automatische wapens. Hoofdcommissaris Aalbersberg: "We zien dat in een aantal gevallen automatische wapens worden ingezet. Een zorgelijke ontwikkeling vindt ik het gemakkelijk in bezit komen van wapens, en ook zware wapens. De beschikbaarheid in het criminele milieu, niet alleen voor afrekeningen maar ook voor overvallen is een trend die langzamerhand toeneemt."

Een efficientere aanpak op Europees niveau van de handel in wapens, die deels uit depots in het voormalige Oostblok komen, is noodzakelijk zegt Aalbersberg. "Binnen Europa zijn wapens uit het voormalige Oostblok, maar ook uit Amerika zo te bestellen. Het is niet meer een georganiseerde wapenhandel. Ik vindt altijd dat je kritisch en actief moet blijven rond wapenbezit. Ik roep iedereen op die daar een rol in heeft, hoe zorgen we dat het wapenbezit vermindert."

Bendegeweld

De hoofdcommissaris en hoofdofficier reageren voor het eerst uitgebreid op de reeks liquidaties in Amsterdam. Sinds 2012 vielen er zeker tien doden bij liquidaties in de hoofdstad. Voor een deel hangt het geweld samen met een conflict tussen rivaliserende criminele netwerken uit de hoofdstad, bevestigen politie en justitie. Zo draait de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, waarbij twee jonge Marokkaanse Amsterdammers in een Range Rover worden doorzeefd met kogels, en een eerdere liquidatie van een Amsterdammer in Antwerpen waarschijnlijk om een ruzie om drugs. De afrekeningen die daarna volgden staan daar volgens de hoofdofficier verder los van. "Dat waren losse incidenten en afrekeningen in het drugscircuit, in allerlei milieus, van Colombiaans tot Servisch, dat is niet één ding wat daaracher zit."

Politie en justitie hebben ruim 300 rechercheurs op de zaak gezet. Tot nu toe zijn er 9 verdachten opgepakt voor betrokkenheid bij een aantal liquidaties. Komende weken moeten er vier voor de rechter verschijnen. Volgens hoofdofficier Theo Hofstee wordt twee derde van al deze moordzaken doorgaans opgelost.

EenVandaag maakte eerder een item over de liquidaties, bekijk het item hieronder terug.