De voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) hoopt dat ook klokkenluiders met informatie over chemisch bedrijf Odfjell zich melden. "Als zij zich melden zullen wij zeer serieus met hun informatie omgaan", aldus Tjibbe Joustra, voorzitter van de raad.

Joustra stelt dat het belangrijk is dat de raad over alle nodige informatie beschikt bij haar onderzoek naar wat er mis is gegaan bij Odfjell. Klokkenluiders kunnen rekenen op bescherming, aldus Joustra. "De wet biedt een aantal garanties voor mensen die meedoen aan het onderzoek, dat ze bijvoorbeeld geen strafrechtelijke vervolging riskeren."

Woensdag maakte de OVV bekend dat het Odfjell-onderzoek zich richt op de rol van Odfjell, de vergunningverlening, inspecties, handhaving en de rol van de overige betrokken partijen. "Hoe kan het dat onder het oog van de inspecties de veiligheid voor de omgeving en de integriteit van de installaties van Odfjell zodanig is dat tot stilllegging van het bedrijf is overgegaan?" Joustra verwacht dat het onderzoek voorjaar 2013 zal zijn afgerond. Zie hier Joustra over de rol van klokkenluiders.

Zie hier het hele interview met Joustra (7 minuten):

Hele interview