Er zijn zeker 37 doden gevallen bij aanslagen in de metro van Moskou. In een metrostel vlakbij metrostation Lubjanka blies een zelfmoordenaar zich op. Een tweede aanslag vond plaats iets na half negen in metrostation Park Kulturi. Het is de zwaarste aanslag sinds zes jaar. Volgens de Russische overheid is de aanslag gepleegd door vrouwen. In EenVandaag een terugblik op eerdere aanslagen, het laatste nieuws en gesprekken met Rusland-deskundige Marcel de Haas en journalist Peter d'Hamecourt.

Rusland is onlangs een offensief begonnen tegen militanten in Tsjetsjenië, die vechten voor een onafhankelijke staat en banden zouden onderhouden met terreurnetwerk al-Qaeda. Er wordt dan ook vermoed dat de daders uit Tsjetsjenië afkomstig zijn.

Op metrostation Park Koeltoeri is volgens Rusland correspondent Olaf Koens een onontplofte bomgordel gevonden.

In 2005 schreef de Duitse journaliste Sabine Adler een boek over de Zwarte Weduwen uit Tsjetjenie. Vrouwen van gesneuvelde strijders die de dood van hun familie wraken. EenVandaag (toen TweeVandaag) had toen een interview met Adler:

De twee metrostations die zijn getroffen:

(foto's: Svobodanews.ru)

Wat gebeurt er met iemand als hij of zij een bomaanslag overleeft? EenVandaag interviewde eerder John Tulloch, die met zijn bebloede gezicht het beeld werd van de bomaanslag in de Londense metro in 2005. In EénVandaag vertelt Tulloch over zijn ervaring als terrorisme-slachtoffer. Bekijk dat item hier.

Tientallen doden door aanslagen Moskou