Ze zijn pas 14, 16 en 17 jaar oud maar staan terecht voor een extreem gewelddadige moord die zorgvuldig werd beraamd en waarvoor werd betaald. Vandaag begint de rechtszaak tegen de drie tieners die worden verdacht van de dodelijke aanslag op hun leeftijdsgenootje Joyce winsie Hau. De zogeheten 'Facebookmoord' schokte Nederland.

Reconstructie

Het Arnhemse meisje werd in januari in haar eigen huis neergestoken en

overleed. De aanleiding: een simpele tienerruzie en beledigingen door het slachtoffer aan het adres van een van de verdachten op sociale media.

In EenVandaag een reconstructie. De vader van het slachtoffer, Nam Hau, spreekt over de rechtszaak en de aanslag op zijn dochter. Hij wil meer aandacht voor ontspoord tienergedrag en het toezicht op online gedrag. Ook spraken we met de Rotterdamse strafpleiter Guy Weski, die een van de verdachten bijstaat. In de studio directeur Remko Pijpers van de Stichting Mijn Kind Online, over de rol van sociale media en lessen voor opvoeders.

EenVandaag-verslaggever Daan van de Staaij (@Staaij) is aanwezig bij de rechtszaak en doet verslag van de ontwikkelingen in de rechtszaal.

Moord in opdracht

Hoe kon een simpele ruzie uitmonden in zo’n bizarre moord? En wat was de rol van de drie Chinees-Nederlandse verdachten die na zeven maanden allemaal nog vastzitten? De strafzaak moet hier na maanden radiostilte voor alle betrokkenen eindelijk duidelijkheid over geven. Nu al is duidelijk dat Winsie volgens justitie het slachtoffer werd van een professioneel uitgekiend plan van de verdachten dat meer doet denken aan volwassen - dan aan jeugdcriminaliteit.

De beste vriendin van Winsie, Polly W. (16) en haar vriendje W. (17) zouden de moord hebben beraamd. De oorzaak was een conflict tussen Winsie en Polly. Winsie zou het meisje via Facebook en andere sociale media hebben beledigd over losbandig gedrag met jongens. En dat moest haar betaald worden gezet: Polly en Wesley spraken volgens justitie wekenlang over een gerichte aanslag tegen het meisje. En moeten morgen terechtstaan voor uitlokking van de moord. Ze gingen op zoek naar iemand om Winsie wat aan te doen en vonden via het Chinese uitgaanscircuit de inmiddels 15-jarige Jinhua K. uit Capelle aan den IJssel. Hij staat vandaag terecht voor het vermoorden van het slachtoffer met een mes.

Geld, drankjes en dreigementen

K. kreeg geld aangeboden en in het vooruitzicht van zijn ‘opdracht’ werden al zijn drankjes bij het uitgaan betaald. Ze communiceerden erover via sociale media, telefoonberichten en tijdens een ontmoeting. Ook zou hij een briefje hebben gekregen met daarop het adres van het slachtoffer en tijdstippen waarop ze thuis zou zijn. K. zou ook zwaar onder druk zijn gezet van medeverdachten: als hij niet deed wat ze hem vroegen ‘zou hij worden vermoord’.

Rol sociale media

De tienermoord bracht een schok teweeg in Arnhem. Ook maakte het discussie los over de rol van sociale media en het toezicht op online gedrag van tieners.

Straf: 1 jaar plus Jeugd-TBS.

De jongste verdachte die vandaag terechtstaat krijgt waarschijnlijk 1 jaar celstraf en Jeugd-TBS. De maximale straf voor zulke jonge verdachten. Justitie maakt vandaag de eis bekend. Of de twee andere verdachten zwaardere straffen kunnen verwachten en mogelijk als volwassenen worden berecht, wordt in de zitting van dinsdag duidelijk.

Redacteur Daan van de Staaij schreef een blog over de zaak: Behalve alle voordelen van online sociale netwerken, zijn er ook schaduwkanten die benoemd mogen worden. De vader van Winsie vindt het in ieder geval hoog tijd over een debat over groepsgedrag en excessen op sociale media. Want hij heeft achteraf spijt dat hij de ruzie van zijn dochter niet eerder opmerkte en haar online leefwereld niet kende. Laat het een les zijn voor andere ouders, is zijn hartekreet.

Lees het hele blog hier.

EenVandaag maakte eerder onderstaande reportage: