Tien Nederlandse jongeren, die afgelopen maanden een nieuw paspoort aanvroegen, is het reisdocument geweigerd. De reden: ze staan op een lijst met verdachte personen die volgens inlichtingendiensten of het Openbaar Ministerie willen meedoen aan de gewapende strijd in Syrië.

'Het gaat om Nederlandse jongeren die de laatste tijd snel geradicaliseerd zijn', verklaart Edmond Messchaert, woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De lijst met verdachte jihadstrijders is in handen van de politie en de marechaussee. Bij verdachte jongeren die op reis gaan, wordt bij de grens het paspoort in beslag genomen.

Vrees voor bomaanslagen

Ook de burgemeester van de plaats waar de verdachte jongere woont, wordt op de hoogte gebracht. Vanaf dat moment kan hij of zij niet langer een nieuw paspoort bij Burgerzaken aanvragen. De overheid mag dit volgens de Paspoortwet doen.

De veiligheidsdiensten vrezen dat de jongeren in Syrië verder radicaliseren en daar worden opgeleid als strijder. Eenmaal terug in Nederland zouden ze hier bijvoorbeeld bomaanslagen kunnen plegen.

De jongeren kunnen wel een identiteitsbewijs krijgen waarmee ze de mogelijkheid houden om door Europa te reizen. 'Want de jihadistische strijdgebieden liggen veelal buiten Europa.’

Rechtszaak

De jongeren kunnen de inname of weigering van een paspoort aanvechten bij de rechter. 'Enkele advocaten hebben aangegeven dit nu voor hun cliënt te overwegen’, aldus Messchaert. Dat het nog niet tot een rechtszaak heeft geleid, wijst er volgens hem op dat de vermoedens gegrond zijn en hard te maken.

Het zal waarschijnlijk niet bij tien ingenomen of geweigerde paspoorten blijven. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid meldt dat nog een aantal individuen op ‘de rol staan’.

Als er geen vermoedens meer bestaan dat iemand mee wil doen aan de gewapende strijd in Syrië, wordt de maatregel weer opgeheven.