Wat heeft tien jaar oorlog in Afghanistan opgeleverd? De Verenigde Staten vielen exact tien jaar geleden Afghanistan binnen als reactie op de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in New York. Andere landen, waaronder Nederland, volgden. Wat is er bereikt sinds operatie Enduring Freedom een decennium terug van start ging?

EenVandaag reisde terug naar Afghanistan. We gingen met staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking naar de gebieden waar de Nederlanders het verschil wilden maken. De bewindsman opende onder meer een asfaltweg tussen de plaatsen Chora en Tarin Kowt. Maar hebben de honderden miljarden die door het Westen zijn geïnvesteerd zin gehad, of zit Afghanistan nog altijd in een uitzichtloze situatie?

De eerste 'globale oorlog tegen het terrorisme’, zo werd Enduring Freedom door de toenmalige Amerikaanse president George Bush betiteld. Doel: het opsporen van terroristenleider Osama bin Laden en verdrijven van de Taliban. Een jaar na de inval van de Amerikanen nam ook Nederland deel aan de oorlog in Afghanistan. In een wederopbouwmissie die met hevige gevechten gepaard ging. En ook nu neemt Nederland met een bescheiden inzet deel aan een missie om Afghaanse politiemensen op te leiden en te trainen. Vanavond een verslag uit Afghanistan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.