EenVandaag dook in de wereld van de XTC-productie op het Brabantse platteland en brengt in een speciale thema-uitzending de situatie in het zuiden van het land in kaart. Onze verslaggevers gingen op pad met milieu-inspecteurs en zochten burgemeesters op in het uitgebreide buitengebied. Zij wijzen op een regionale milieuramp die zich langzaam voltrekt als gevolg van alle lozingen en dumpingen van zwaar giftig afval.

We volgden een politieteam bij de ontmanteling van drugslabs, onderdeel van een offensief tegen de georganiseerde misdaad. In de studio presenteert Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel een onderzoek naar de aanpak van de criminele sector achter de synthetische drugs onder de burgemeesters in Brabant, Zeeland en Limburg. Tweede Kamerlid Peter Oskam (CDA), oud-officier en oud-politieman, is te gast in de studio.

Hoogleraar ecologie Tinka Murk van de Universiteit Wageningen reageert in de uitzending: "Ik denk vooral dat waar het uitgereden wordt minder voedsel verbouwd kan worden. want dat wordt veel minder vruchtbaar. de planten zullen niet goed groeien. Het is niet zo dat stoffen die in deze processen worden gebruikt makkelijk in de planten komen. ze zullen niet in je krop sla of maïskolf terechtkomen. het enige risico dat in kan bedenken is dat zware metalen uit de bodem door dat zuur beschikbaar komen en dan wel opgenomen worden door de plant."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.