De economische crisis duurt nu vijf jaar en houdt hardnekkig aan: de werkloosheid stijgt nog altijd, huizenprijzen dalen en het aantal faillissementen bereikt recordhoogtes. In de tweede van vijf thema-uitzendingen die EenVandaag deze zomer uitzendt zoomen we in op de aanhoudende economische crisis.

In landen om ons heen lijkt de crisis over het ergste punt. Hoe komt het dat dat in Nederland vooralsnog niet lukt?

Daarnaast een reportage over oosterbuur Duitsland. Binnen de eurozone is Duitsland koploper in het economisch herstel. De export trekt aan, de fabrieken vergroten hun productie en de werkloosheid is historisch laag. Onze oosterburen zijn met afstand de belangrijkste handelspartner van Nederland. Onze economieën zijn sterk aan elkaar gekoppeld. Waarom trekt de Nederlandse economie dan niet aan?

Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel presenteert de uitkomsten van een onderzoek; Meer dan de helft (52%) verwacht dat de economische situatie in Nederland de komende zes maanden verslechtert. Slechts 3 procent verwacht dat de economie aantrekt, 45 procent denkt dat de situatie het komende half jaar ongeveer hetzelfde blijft.

Econoom Bas Jacobs pleit voor drastischer ingrijpen in de politiek. In de studio analyseert financieel journalist en commentator Martin Visser de huidige ontwikkelingen.