In het Rotterdamse stadhuis zoemt ‘t rond. Er is een beroemde gast aanwezig op de Koninginnedag-receptie. Klein, broodmager en een korte kop met haar. Hij gaat met iedereen die wil op de foto; totaal geen spatjes, uitermate vriendelijk zelfs. In de jaren ’70 en ’80 was Robin Gibb echt wereldberoemd. Strakke broeken, fleurige bloesjes en lange haren. Samen met z’n broers vormde hij ‘The Kings of Disco’.. Als The Bee Gees scoorden ze enorme hits als “Stayin’ Alive” en “Night Fever”.

Maar Gibb is vandaag niet aanwezig in de hoedanigheid als Bee Gee. Deze keer dan ook geen groupies, maar wél een gezelschap van tien hoogbejaarde mannen. Volgens Gibb zijn ze “de ware helden van de Tweede Wereldoorlog”. De laatste der Mohikanen, want hun gemiddelde leeftijd ligt nu op 87 jaar. Gibb is beschermheer van de Bomber Command Association, een Britse organisatie die zich inzet voor het wel en wee van de bemanning van bommenwerpers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gibbs vader werkte bij Vickers, de fabrikant van de beroemde en beruchte Britse Lancaster bommenwerpers.

De veteranen zijn op bezoek in Rotterdam om te herdenken dat meer dan 15.000 Nederlanders stierven tijdens de hongerwinter. De Britse bommenwerpers werden vervolgens ingezet voor voedseldroppingen boven o.a. Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. In Rotterdam werden de meeste droppingen gedaan en daarom staat er in de wijk Terbregge een monument voor “Operatie Manna”.

Geëerd in Nederland. Maar verguisd in Groot Brittannie. Want daar wordt Bomber Command vooral geassioceerd met “bommentapijt” en “het van de kaart vegen” van complete Duitse steden, zoals Dresden. Oorlogsmisdaden, menen sommigen. Ondanks meerdere verzoeken van de befaamde luchtmaarschalk Arthur ‘Bomber’ Harris vond de Britse premier Winston Churchill ‘t niet passend om de oorlogsvliegers te eren met een eigen onderscheidingsmedaille of een monument.

“En dat is een grote schande”, vindt Robin Gibb. “Deze mannen dwongen Hitler-Duitsland op de knieen en ze betaalden de hoogste prijs.” Meer dan 55.000 bemanningsleden van Britse bommenwerpers sneuvelden in de periode ’40-’45. Hun gemiddelde leeftijd was 22 (!) jaar. En daarmee is Bomber Command het zwaarst getroffen Britse legeronderdeel.

Robin Gibb is de drijvende kracht achter een nieuw te verrijzen monument in het Londense Hydepark, om de Bomber Command-veteranen alsnog te eren. Er waren ook Nederlanders die bij Bomber Command vlogen. De beroemdste is Erik Hazelhoff Roelfzema, beter bekend als “De Soldaat Van Oranje”. Gibb doet daarom een oproep aan het Nederlandse volk om het monument te ondersteunen. Het ruwe interview met Robin Gibb is hier te bekijken.

Jelle Visser, 1 mei 2010

The Bee Gees & de vergeten oorlogshelden