'De internationale gemeenschap laat Jemen helemaal aan zijn lot over. Landen die er toe doen zoals Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten kijken de andere kant op en laten Saoedi-Arabië vrijelijk hun gang gaan. Ook Nederland doet helemaal niets. Ons land was onlangs een half jaar voorzitter van de Europese Unie en heeft gedurende die tijd geen enkele kritisch geluid jegens Riyadh laten horen.'

Deze kritiek is afkomstig van directeur Arjan Hehenkamp van Artsen zonder Grenzen (AzG) Nederland. 

De organisatie besloot zeer recent zich uit het noorden van Jemen terug te trekken, nadat een ziekenhuis waarin ze werkzaam waren opzettelijk door Saoedi’s is gebombardeerd. Daarbij kwamen negentien mensen om het leven en raakten vierentwintig mensen gewond. Al vier keer zijn medische inrichtingen in Jemen, waar medewerkers van AzG werkten, onder vuur genomen. Het laatste bombardement is de druppel voor de artsenorganisatie. 

Wat is er aan de hand in Jemen?

Het conflict is complex, maar de hoofdrollen worden vervuld door Saoedi-Arabië en de Houthi-rebellen. Een Saoedi-Arabische coalitie (gesteund door verschillende landen in het Midden-Oosten) en de rebellen strijden er om de macht.

De sjiitische rebellen willen meer autonomie in het noorden van het land en worden gesteund door Iran. Zowel de Iraanse regering als de Houthi’s zijn antiwesters. Saudi-Arabië, een bondgenoot van Verenigde Staten, voert al anderhalf jaar veel luchtaanvallen uit op doelen van de Houthi-rebellen om de macht bij de soennieten in het land te houden. Tot dusver met weinig succes.

Door de strijd tussen de twee partijen worden terreurbewegingen steeds sterker en Jemen is daardoor een kweekvijver voor terrorisme. De VN probeerde meerdere keren tevergeefs een wapenstilstand te bewerkstelligen. Het conflict heeft al 6400 levens geëist, waarvan zeker de helft onschuldige burgers. De meeste slachtoffers vielen bij de luchtaanvallen van de Saoedi-Arabische coalitie.

Verontschuldigingen

En nu worden er zelfs ziekenhuizen gebombardeerd. Het gebeurt bijna nooit dat AzG zich terugtrekt uit een oorlogs- of conflictgebied. In het verleden was daarvan alleen sprake in Somalië en in delen van Syrië. Tot nu toe heeft Saoedi-Arabië telkens zijn verontschuldigingen aangeboden en een onderzoek aangekondigd. Het is tot nu toe bij een aankondiging gebleven.       

In EenVandaag is AzG-directeur Arjan Hehenkamp te gast in de studio. We spreken met hem over de terugtrekking van Artsen zonder Grenzen in de zes ziekenhuizen in het noorden van Jemen. Volgens hem is dit een zwaar maar noodzakelijk besluit vanwege de mogelijke dreiging.

update
clock 25-08-2016 16:30

Reactie ministerie van Buitenlandse Zaken

De hervatting van het geweld in Jemen na de mislukte vredesbesprekingen tussen Jemenitische partijen in Koeweit was voor Koenders vorige week al reden om te bellen met zijn Saoedische ambtgenoot. Tijdens dit gesprek benadrukte hij dat het ontzien van de burgerbevolking wat hem betreft voorop moet staan. Ook riep Koenders Saoedi-Arabië op om invloed aan te wenden op de Jemenitische regering om terug te gaan naar de onderhandelingstafel.

Tijdens de uitzending van EenVandaag riep directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland, Arjan Hehenkamp, minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders op om actie te ondernemen om het conflict in Saoedie-Arabië tot een halt te roepen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.