De terreurverdachten die vanochtend zijn aangehouden in Saint-Denis, een voorstad van Parijs, waren van plan een aanslag te plegen op een zakendistrict in Parijs. 

De politie arresteerde vanmorgen zeven mensen in een appartement in Saint-Denis. Er waren aanwijzingen dat Abdelhamid Abaaoud, het mastermind achter de aanslagen, zich daar zou bevinden. Het is nog onduidelijk of hij er daadwerkelijk aanwezig was.

De politie en speciale eenheden gingen rond half 5 vanochtend naar de voorstad om daar een appartement te omsingelen. Er zijn verschillende schoten en explosieven gehoord. Tijdens het vuurgevecht tussen de verdachten en de politie zijn vijf agenten lichtgewond geraakt. Twee mensen zijn omgekomen: een vrouw die zichzelf heeft opgeblazen met een bomvest en een man die werd geraakt door een granaat. Er zijn geen burgerslachtoffers gevallen. 

In het appartement zouden verdachten zich schuilhouden die te maken hadden met de aanslag van afgelopen vrijdag in Parijs. Onduidelijk is wie er in het appartement aanwezig is. Er gaan geruchten dat het gaat om Salah Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud, het meesterbrein achter de aanslagen. Dit bericht is echter nog niet door de autoriteiten bevestigd.

De angst zit er bij de Parijzenaren nog goed in. De scholen in Saint-Denis blijven vandaag dicht. Eerder deze morgen riep de burgemeester van de voorstad van Parijs op dat de bewoners binnen moesten blijven.

In de uitzending

Onze verslaggevers Maaike Kempes (@Maaike1V) en Bart Hettema (@barthettema) zijn momenteel in de Franse hoofdstad en zullen ons bijpraten over de laatste ontwikkelingen. We spreken met Louis Caprioli, voormalig hoofd van de Franse inlichtingendienst DCRI, het toenmalige DST.

In Radio EenVandaag een reportage vanuit Parijs van verslaggever Harm van Atteveld (@harmvanatteveld). Hij duikt in de wereld van de Malinese migranten. Daarnaast een gesprek met Evelyn Arsanili. Zij is assistant-professor migratiegeschiedens en doet onderzoek naar migranten in westerse samenlevingen.