PvdA-senator Guusje ter Horst zegt geen garantie te geven dat zij zal instemmen met het hernieuwde wetsvoorstel van minister Schippers. Maar de aanpassingen stemmen haar wel positief. “Ik zie dat er stappen in de goede richting zijn gezet”, aldus het Eerste Kamerlid.

Ter Horst reageerde in Radio EenVandaag voor het eerst op het hernieuwde akkoord. De oud-minister is één van de drie PvdA senatoren die de beperking van de vrije artsenkeuze in de Eerste Kamer afwees.

Het tegenstemmen van de drie senatoren zorgde voor een crisissfeer in het kabinet. Donderdagavond bereikte het kabinet alsnog een akkoord. Het hernieuwde wetsvoorstel zal via de Tweede Kamer opnieuw in de Eerste Kamer belanden. Over de uitkomst van het overleg tussen PvdA en VVD is Ter Horst positief. “De verzekerde heeft er iets bijgekregen”, aldus de senator.

Mochten de plannen van Minister Schippers opnieuw worden doorkruist, overweegt men een Algemene Maatregel van Bestuur in te zetten. Ter Horst wil op dit scenario niet vooruitlopen. “Laten we eerst eens kijken hoe dit wetsvoorstel eruit ziet en of dat beide Kamers kan passeren.”

Luister hier ook naar de analyse van politiek commentator Kees Boonman: